woensdag, 27. september 2006 - 10:37

Goes eerste Zeeuwse gemeente met aardgasauto's

Goes

Woensdag 27 september om 9:00 uur nam wethouder J. Adriaanse de sleutels in ontvangst van twee nieuwe Citroën Berlingo's die rijden op aardgas.Goes is de eerste gemeente in Zeeland die met auto's op aardgas gaat rijden.Het huidige wagenpark bestaat uit voornamelijk dieselwagens, maar diesel wordt een te zware belasting voor het milieu.

Als gemeente willen we een voorbeeldfunctie vervullen voor de burgers door een start te maken met "het rijden van de toekomst". Dat wil zeggen met voertuigen die op een alternatieve brandstof rijden. Omdat biobrandstof nog te weinig ontwikkeld is, is nu gekozen voor auto's op aardgas. Het is het streven om voertuigen die vervangen moeten worden, te vervangen door voertuigen die rijden op een alternatieve brandstof.

Rijden op aardgas heeft vooral voordelen voor het milieu. Aardgas is op dit moment de schoonste brandstof die direct is toe te passen in voertuigen. Het verbrandt schoner dan de meeste andere brandstoffen en zorgt daardoor voor minder vervuiling. De uitstoot van schadelijke koolstofdioxide (CO2) ligt tot 25% lager, lood ontbreekt in de uitlaatgassen en er komen geen roetdeeltjes vrij.

De Europese Unie ziet rijden op aardgas als belangrijk middel om schadelijke uitstoot van giftige en broeikasgassen te verminderen en onafhankelijker te worden van olie-import. Andere voordelen: omdat aardgas zeer schoon verbrandt, vraagt de motor om minder onderhoud en in de regel is aardgas per liter goedkoper dan diesel of benzine.
Provincie:
Tag(s):