dinsdag, 12. december 2006 - 19:40

Gouden Mispel uitgereikt aan Tynaarlo

Tynaarlo

Wethouder Harm Assies van de gemeente Tynaarlo heeft uit handen van mevrouw Verschnel-Schmitz van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap een Gouden Mispel gekregen. De Gouden Mispel is een nieuwe prijs. Hij wordt uitgereikt aan organisaties en personen die een essentiële bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het cultuurlandschap in Nederland. De gemeente Tynaarlo ontvangt de prijs voor haar steun en inzet bij de herstelwerkzaamheden van eeuwenoude vlechtsporen aan de Helmerdijk in Eelde

Afgelopen maandag zijn in Baarn door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap drie Gouden Mispels uitgereikt. De twee andere Mispels werden uitgereikt aan minister Veerman en de stichting Heg en Landschap.
Dit gebeurde ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de vereniging Das en Boom die dit jaar haar naam veranderde in Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

De Gouden Mispel zal voortaan jaarlijks worden uitgereikt en is gemaakt door kunstenaar Frans van Hintum. Er is voor de mispel gekozen omdat deze boom zich spontaan vestigt in houtwallen, heggen en andere landschapselementen na eeuwen van rijping.

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap verwoordde in het juryrapport en op de oorkonde dat dankzij de steun van de gemeente Tynaarlo de vlechtsporen van waardevolle cultuurhistorische betekenis kunnen blijven behouden.
De gemeente herstelt de oude vlechtsporen in samenwerking met de familie Boerema, eigenaar van de noordelijke wal aan de Helmerdijk, de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, Lex Roeleveld van Heggen.nu, Landschapsbeheer Drenthe en IVN Eelde-Paterswolde. De voorbereidingen en uitvoering van de verschillende werkzaamheden zijn nu in volle gang.
Provincie:
Tag(s):