dinsdag, 19. september 2006 - 8:23

'Gouden' Oosterbeek voorbeeld voor groen Europa

Renkum

De gemeente Renkum heeft zich afgelopen weekend tijdens de ceremonie rond de verkiezing van de ‘Groenste gemeente van Europa 2006’ succesvol gepresenteerd als groene “referentie-gemeente�. De verkiezing vond plaats in het Zuidduitse Bad Säckingen.

Deze verkiezing is een initiatief van de Europese Entente Florale; een instantie die zich onder meer inzet voor het promoten van de inrichting van de groene buitenruimte in -tot nu toe - twaalf Europese landen.

Voor de felbegeerde titel “Groenste stad’ en ‘Groenste dorp van Europa’ is Nederland dit jaar vertegenwoordigd door de het dorp Wijhe en de stad Zwolle. Wijhe zag zich beloond met zil-ver, terwijl het goud dit jaar naar Zwolle ging.

Op uitnodiging van de organisatie heeft de Renkumse wethouder Dirk van Uitert een presentatie verzorgd tijdens een symposium dat in het kader van de prijsuitreiking is georganiseerd. Uit deze met videobeelden ondersteunde presentatie kwam helder naar voren waarom Renkum zich met recht een “referentiegemeente� mag noemen. Deze eervolle status heeft Renkum vorig jaar weten te bemachtigen toen het dorp Oosterbeek zich liet bekronen tot het “groenste dorp van Europa�.

Renkum is een voorbeeld voor andere Europese dorpen en steden als het gaat om het vertalen van (groen)beleid naar praktische uitvoering. Ruim 200 aandachtige toeschouwers, af-komstig uit de twaalf deelnemende Europese landen, waren aanwezig tijdens de presentatie van wethouder Van Uitert en namen kennis van de Renkumse werkwijze en integrale aan-pak. Met name de planmatige inzet, maar ook het omzetten van het industrieterrein aan de Beukenlaan (Renkums Beekdal) naar een natuurgebied, boekten veel waardering bij de Eu-ropese deelnemers.

De Entente Florale zet zich in om een netwerk te vormen van “referentiegemeenten�, met als doel het leren van elkaars ervaringen. Met de presentatie door Dirk van Uitert is daar een eerste succesvolle aanzet toe gegeven.
Provincie:
Tag(s):