zaterdag, 18. februari 2006 - 15:10

Graffiti-actie: ‘Onze mooie stad beklad je niet’

Zwolle

Ondernemers en bewoners van de Zwolse binnenstad kunnen zich aanmelden voor een nieuw anti-graffitiproject. Voor een eenmalig bedrag van 119 euro wordt een pand behandeld met een anti-graffitilaag en komt drie jaar lang eens per twee weken een schoonmaakploeg langs om eventuele vervuiling weg te halen. Ondernemersvereniging Citycentrum Zwolle werkt nauw samen met de gemeente Zwolle in het project.

Gebouwen in de Zwolse binnenstad worden vaak voorzien van een ongevraagde verflaag. Het mooie, historische hart van onze stad heeft dergelijke bekladdingen niet nodig. Vervuiling werkt ook verloedering en onveiligheid in de hand. Veel mensen ergeren zich aan dit vandalisme.

Citycentrum Zwolle en de gemeente Zwolle hebben de handen ineengeslagen en zijn tot een uniek plan gekomen. Dit plan bestaat uit een schoonmaakregeling, waarmee panden in de binnenstad tegen een geringe vergoeding drie jaar graffitivrij worden gehouden.
De regeling bestaat uit twee delen. Eerst worden de panden door een schoonmaakbedrijf aan een grondige schoonmaakbeurt onderworpen. Als het pand schoon is, wordt een speciale coating aangebracht, die voorkomt dat nieuwe graffiti zich hecht aan de ondergrond. Hierna wordt gedurende drie jaar om de veertien dagen eventuele graffiti van het pand verwijderd.

De eigenaar of huurder van een pand die zich de komende drie jaar geen zorgen wil maken over graffiti is slechts 119 euro kwijt voor de hele periode. Citycentrum Zwolle kan deze regeling zo goedkoop aanbieden doordat ze een contract voor minimaal 100 panden afsluit met het schoonmaakbedrijf en omdat de gemeente Zwolle de eerste schoonmaakbeurt betaalt.
In de week van 13 tot en met 17 februari is in de binnenstad huis-aan-huis een brochure over de regeling verspreid. Bewoners, bedrijven en eigenaren van panden in de binnenstad kunnen zich tot 10 maart aanmelden om mee te doen aan dit unieke project.
Provincie:
Tag(s):