dinsdag, 9. mei 2006 - 21:21

'Grasmaaiers' op vier poten

Schoonebeker en Drentse heideschapen onderhouden sinds dinsdag de berm langs de autoweg Emmen en Ter Apel. Een kudde van 200 schapen loopt onder begeleiding van schaapherderin Karin Welters van Landschapsbeheer De Eschhof langs de 10 kilometer lange weg om de vegetatie kort houden. Het onderhoud van de berm door schapen is voor de provincie Drenthe niet alleen goedkoper, maar leent zich ter plaatse ook beter om het landschap zijn oude karakter terug te geven.

Begin 1900 was dit gebied tussen Emmen en Ter Apel een groot veengebied. Het was een woest en leeg met hier en daar een boom. De provincie wil die authentieke situatie ter plekke terughalen langs de autoweg. Hiervoor is het van belang dat de zone, de provincie spreekt van een natuurbouwstrook langs de weg, die 10 kilometer lang is en in breedte varieert tussen de tien en zeventig meter, een open karakter karakter krijgt met waterpartijen en heideontwikkeling.

De provincie denkt minimaal vijf jaar nodig te hebben om de situatie stabiel te maken. Landschapsbeheer De Eschhof voert het onderhoud van de natuurbouwstrook uit. Uit oogpunt van verkeersveiligheid zullen de schapen niet op de weg komen, maar achter een afrastering blijven.

De schapen zijn drie tot vier maal per jaar gedurende twee a drie weken aan het grazen, 's nachts verblijven de schapen in een nachtweide achter een afrastering. De komende dagen zal de kudde nog met 150 schapen worden aangevuld. Deze vorm van bermonderhoud is nieuw voor Drenthe.
Provincie:
Tag(s):