zaterdag, 4. november 2006 - 19:33

Gratis voederbiet-lampion voor St. Maarten

Groningen

Zaterdag kon de Groninger jeugd tussen elf en één uur op het overdekte gedeelte van het Waagplein in de Groninger binnenstad gratis een voederbiet ophalen. Met de biet kunnen ze een lampion maken om op Sint Martinus mee langs de deuren te gaan.

Speciaal voor deze gelegenheid had de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken honderden rode voederbieten besteld. Er is door de Vereeniging ook een wedstrijd uitgeschreven; Wie vrijdag 10 november zijn voederbiet-lampion ter keuring aanbiedt, maakt kans op een van de prijzen. Bovendien is er voor iedere deelnemer aan deze wedstrijd een Sint Martinus-surprise.


Hoe maak je van een voederbiet een lampion?

Met een scherp mes de bovenkant van de biet snijden (wel bewaren je hebt hem weer nodig als deksel). Dan de biet uithollen met een lepel of ijsschep, hoe meer je hem uitholt hoe mooier hij doorschijnt. Maak een kuiltje onderin waar je het waxine lichtje in kan doen. Prik wat gaatjes in de biet om het kaarsje van lucht te voorzien.

Je kan de biet met een mesje insnijden en er figuurtjes in maken. Met raffia en karton kan je de lampion nog verder versieren. De plak van de boven kant gebruik je als deksel.
Provincie:
Tag(s):