vrijdag, 7. april 2006 - 9:59

Greenpeace blokkeert haven in Amsterdam

Amsterdam

Vrijdagochtend voert greenpeace actie vlak voor de haven van Amsterdam. Met vijf rubberboten belemmeren elf actievoerders van Greenpeace Nederland een schip vol soja uit de Amazone, op weg naar Amsterdam. De actie is ruim van tevoren aangekondigd uit veiligheid, zodat het schip nog de mogelijkheid krijgt uit te wijken, aldus een woordvoerster van Greenpeace.

Greenpeace protesteert tegen de binnenkomst van het schip omdat de oprukkende sojateelt de grootste bedreiging van het Amazoneregenwoud is. Nederland is 's werelds grootste importeur van Braziliaanse soja.

De schade die de sojateelt toebrengt aan het oerwoud en de handel daarin worden uiteengezet in het zojuist verschenen Greenpeace-onderzoek 'Sporen van criminele soja'. Greenpeace wil laten zien dat deze soja hier niet welkom is. Ook vraagt de organisatie minister Veerman ervoor te zorgen de import van deze oerbosvernietigende soja niet langer toe te staan en het bijzondere Amazoneregenwoud beter te beschermen.

De afgelopen drie jaar is meer dan 7 miljoen hectare Amazonewoud kaalgekapt en platgebrand om plaats te maken voor sojateelt. Dit is een gebied twee keer zo groot als Nederland. Recent wetenschappelijk onderzoek (Nature, 23 maart) voorspelt dat in dit tempo in 2050 zeker 40 procent van de Amazone weggevaagd zal zijn.

Veel van deze ontbossing is illegaal. Volgens de Braziliaanse wet moet 80 procent van het bos in de Amazone blijven staan, maar vrijwel geen sojaboer die zich daaraan houdt. De aanplant van soja vindt soms zelfs plaats in natuurreservaten en gaat ook vaak gepaard met landonteigening door bedreiging en intimidatie.
Provincie:
Tag(s):