vrijdag, 4. augustus 2006 - 12:52

Greenpeace wil onderzoek kerncentrale Borssele

Borssele

De Kernfysische Dienst (KFD) van de VROM-Inspectie ziet geen reden om de Kerncentrale Borssele per direct buiten bedrijf te stellen naar aanleiding van problemen met de noodstroomvoorziening van een kerncentrale in Zweden. De KFD onderzoekt of een dergelijk voorval zich ook bij de Nederlandse nucleaire installaties kan voordoen en volgt de gebeurtenissen in Zweden nauwgezet. Hetzelfde geldt voor de berichtgeving van het International Atomic Energy Agency (IAEA) uit Wenen.

Op 25 juli is in de Zweedse kerncentrale Forsmark 1 de externe stroomvoorziening uitgevallen, waarna twee van de vier diesels voor noodstroomvoorziening niet automatisch zijn opgestart. Hierop is de kernreactor automatisch afgeschakeld ('scram'). Naar aanleiding hiervan zijn twee eenheden (Oskarshamn 1 en 2) door de operator voor onderzoek uit bedrijf gesteld. Twee andere eenheden (Forsmark 2 en Ringhals 4) zijn voor onderhoud uit bedrijf.

Greenpeace Nederland dringt vrijdag bij het ministerie van VROM op aan zo snel mogelijk onderzoek uit te voeren naar de veiligheid van de kerncentrale in Borssele en de kernreactoren in Petten en Delft. Naar aanleiding van dit incident heeft het Duitse ministerie van milieu een onderzoek ingesteld naar de Duitse kerncentrales. Greenpeace wil dat bij de geringste twijfel over veiligheid de Nederlandse kernreactoren stil worden gelegd.
Provincie:
Tag(s):