woensdag, 1. maart 2006 - 12:36

'Grens voor Polen pas open bij gelijk loon'

Amsterdam

“Zet de grenzen voor Polen pas helemaal open als gelijke beloning echt gegarandeerd is.� Dit zei Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten gisteren tijdens een debat met Tweede Kamerleden van CDA, VVD, PvdA en SP over het vrije verkeer van werknemers binnen de EU.

Tijdens het debat bleek alleen VVD-kamerlid Hans van Baalen voor onvoorwaardelijke openstelling van de Nederlandse arbeidsmarkt voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten uit Oost-Europa. De PvdA en de SP stellen voorwaarden aan openstelling. Het CDA twijfelt nog.

Elders in Amsterdam en in Groningen plakten een Poolse en een Nederlandse acteur affiches op een verkiezingsbord. ‘Gelijk loon voor werknemers uit Oost-Europa? 77 %van Nederland zegt: Ja! Luistert úw partij?’ Deze tekst verwijst naar de uitslag van een enquête van FNV Bondgenoten waaruit blijkt dat de meeste Nederlanders het eens zijn met het motto van de campagne van FNV Bondgenoten ‘Gelijk werk, gelijk loon’.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft donderdag een gesprek met Vladimir Spidla, Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen over het vrije verkeer van werknemers binnen de EU. Ook tijdens het Voorjaarsoverleg dat volgende week plaatsvindt, zal het onderwerp aan de orde komen.
Categorie:
Tag(s):