maandag, 23. oktober 2006 - 9:41

Grijs op reis

Sneek

Zaterdag heeft de SP in Sneek actie gevoerd voor gratis openbaar vervoer voor 65-plussers en gehandicapten. Onder het motto ‘grijs op reis’ werden meer dan 1000 handtekeningen op legostenen geplaatst. Deze gaan naar Den Haag waar ze worden samengevoegd tot een groot bouwwerk dat de behoefte aan een goed, fijnmazig netwerk van openbaar vervoer duidelijk moet maken.

In Friesland zijn de afgelopen jaren veel buslijnen geschrapt. Het platte land is daardoor minder goed bereikbaar geworden. ‘Ons grote voorbeeld is Vlaanderen’, zegt Rinus van Driel, voorzitter van SP-fractie in de Sneker gemeenteraad. Daar mogen 65-plussers en kinderen tot 6 jaar gratis reizen. Jongeren tot 25 jaar kunnen voor € 157,- het hele jaar door gebruik maken van bus en trein. Een goede zaak want een aantrekkelijk OV-beleid beperkt het gebruik van de auto. De druk op het wegennet wordt minder waardoor de onderhoudskosten omlaag kunnen.

De SP wil, als experiment, beginnen met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers en mensen met een beperking.
In Vlaanderen heeft het gratis laten reizen van ouderen de middenstand geen windeieren gelegd. Zij die vroeger thuis bleven gaan nu de stad in en bezoeken winkels! Het mes snijdt aan twee kanten: het haalt mensen uit hun isolement en de lokale economie vaart er wel bij.
Provincie:
Tag(s):