donderdag, 12. januari 2006 - 23:48

Groei van vracht en passagiers op MAA

Beek

Maastricht Aachen Airport heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar een record volume behaald in het vrachtvervoer. In 2005 werd 82.650 ton luchtvracht afgehandeld, waarvan ruim 57.500 “gevlogen luchtvracht�. Het passagiersvervoer groeide naar ruim 356.000, waarvan ruim 314.000 op lijndiensten en vakantiecharters. Het totaal aantal vliegbewegingen nam door het vertrek van de Nationale Luchtvaart School af met ruim 12.600, meldt de woordvoerder van de luchthaven donderdag.

De groei in het vrachtvervoer bedroeg 17%. Deze groei is vooral gerealiseerd bij de vrachtlijndiensten. In de zomerperiode van 2005, ondervond de wereldwijde luchtvrachtsector een tijdelijke terugval, maar vooral door de acquisitie van Malaysian Airlines vanaf begin september, is het effect daarvan meer dan tenietgedaan. Maastricht Handling Services heeft nu vier vaste klanten die lijndiensten uitvoeren naar MAA: Royal Jordanian, Turkish Airlines, Cargolux en Malaysian Airlines. Vrachtlijndiensten worden uitgevoerd van en naar Jordanië, Turkije en India, Kenia, China en Maleisië. Daarnaast vinden vaak vracht-chartervluchten plaats.

De groei van 35% in het commerciële passagiersvervoer werd vooral veroorzaakt door de twee nieuwe verbindingen door low cost airlines. Vanaf april 2005 vliegt easyJet twee maal per dag naar Berlijn en het Roemeense Blue Air drie maal per week naar Boekarest. Het aantal passagiers op vakantiecharters steeg licht, vooral naar Turkse bestemmingen en het vervoer op de lijndienst naar Amsterdam daalde licht. Dit laatste is vooral een gevolg van de capaciteitsproblemen bij KLM die in februari 2005 plotseling de Amsterdam-verbinding moest overnemen van Air Exel.

Het aantal vliegbewegingen daalde van 32.454 naar 19.823. Deze daling is vrijwel volledig veroorzaakt door het vertrek van de NLS. Het aantal vluchten in het gewone passagiers- en vrachtverkeer steeg met 2,5%.

Het Maastrichtse vliegveld rekent voor 2006 op een verdere groei van het vrachtvolume en van het aantal passagiers.
Provincie:
Tag(s):