woensdag, 1. november 2006 - 11:23

Groningen gaat naar Hamburg

Groningen

Van 1 tot en met 3 november verblijft een delegatie van de gemeente Groningen in Hamburg. Onder leiding van wethouder Economische Zaken en Cultuur Jaap Dijkstra zullen de banden met deze Duitse Hanzestad worden aangehaald. De reis kan worden gezien in het licht van het verder ontwikkelen van de banden met steden langs de zgn. Noord-as, de stepping stones naar Scandinavië en het Oostzeegebied. Ook bestaat de wens om vanuit de creatieve stad-gedachte inspiratie op te doen bij een (andere) grote stad in deze omgeving.

In Hamburg wil het gezelschap kennis nemen van en inspiratie opdoen op het gebied van creativiteit en innovatie in brede zin. Een doel is bijvoorbeeld een begin te maken met het opzetten van een creatief noord-Europees netwerk richting Malmö, Kopenhagen, Helsinki en Finland. De focus is verder gericht op architectuur, multimedia en ICT.

Het gezelschap bestaat voor de helft uit gemeentelijke medewerkers vanuit de afdelingen Economische Zaken en Cultuur. Wat betreft de andere helft gaat het mensen uit het bedrijfsleven, de cultuursector, het hoger onderwijs en de provincie Groningen. Gedeputeerde Hans Gerritsen (EZ en Cultuur) is door de gemeente Groningen uitgenodigd om mee te gaan en hij maakt deel uit van het gezelschap.

Op het programma staat onder meer een bezoek aan HafenCity. Dit is een Hamburgs mega-project (3x zo groot als het Groningse Europapark) waarin momenteel een spannend mengsel ontstaat van cultuur en vrije tijd, dienstverlening, kleinhandel, gastronomie, wonen, groen en promenades. In HafenCity komen marketing, cultuur en creativiteit samen op een manier die ook voor Groningen interessant kan zijn. Ook andere andere projecten op het gebied van multimedia, city branding en stadsontwikkeling worden bezocht. De bestuurders Dijkstra en Gerritsen zullen ondertussen tevens een bezoek brengen aan Staatsrat (zeg maar staatssecretaris) Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu voor het Bundesland Hamburg, Axel Gedaschko.
Provincie:
Tag(s):