donderdag, 30. november 2006 - 11:04

Groningen vraagt aandacht voor Wereld Aids Dag

Op 1 december staat GGD Groningen als gezondheidsdienst van de gemeente Groningen uitgebreid stil bij hiv/aidsproblematiek tijdens Wereld Aids Dag. Verschillende activiteiten moeten er voor zorgen dat iedereen zich blijft realiseren dat er wereldwijd 13.000 aidspatiënten per dag bijkomen.

Ook in Noord-Nederland komen er jaarlijks tientallen nieuwe patiënten bij. De verwachting is dat eind dit jaar zo’n 120 mensen nieuw besmet zijn. Ongeveer 25 in de stad Groningen en 35 in de provincie Groningen.

Op 1 december opent om 11.30 uur wethouder Jannie Visscher op het Waagplein de manifestatie in Groningen. Op het Waagplein staan stands van de HIV-vereniging, het Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland en de GGD Groningen. Tijdens de manifestatie zoeken deze organisaties contact met het winkelend publiek en gaan in gesprek over de aidsproblematiek. De boodschap: Aids is dichterbij dan je denkt! Het Waagplein is opgesierd door hèt symbool van sympathie met de aids-slachtoffers, the Red Ribbon. In dit geval een lint van 60 meter.

De manifestatie is tevens het einde van de landelijke Take Care week. De actieweek Take Care – all about hiv - wordt georganiseerd om hiv zichtbaar te maken in het homo-uitgaansleven. Take Care wil hiv tot onderwerp van gesprek maken. Want hiv is onzichtbaar: aan de buitenkant zie je niet of iemand hiv heeft. Hiv is geen populair gespreksonderwerp. Uit angst voor negatieve reacties of omdat ze bang zijn familie of vrienden kwijt te raken, houden hiv-positieve mannen hun hiv-status vaak verborgen. Take Care wil die angst wegnemen en daarmee hiv bespreekbaar maken.
Provincie:
Tag(s):