dinsdag, 11. april 2006 - 12:53

Groot aantal dieren op landgoed vergiftigd.

De Lutte

Door het eten van met dodelijk gif bewerkt slachtafval zijn tot nu 29 roofvogels en 1 steenmarter gedood. Deze slachting heeft plaatsgevonden in de maanden januari, februari en maart van dit jaar op het landgoed Boerskotten in de Lutte nabij Oldenzaal. Het landgoed is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten.

De gedode dieren zijn: zijn 26 buizerds, 1 havik, 1 blauwe kiekendief, 1 sperwer en 1 steenmarter. Daarnaast bestaat het vermoeden dat ook twee honden van het gif hebben gegeten. Een hond is hieraan eveneens overleden.
Het wordt ook niet uitgesloten dat meerdere dieren slachtoffer zijn geworden van deze praktijken. Veel dieren die merken dat ze dood gaan, verstoppen zich en worden dan ook niet zo snel aangetroffen.

Het gebruikte gif is voor zowel mens als dier erg schadelijk. Mede om deze reden is door de politie ,samen met medewerkers van Natuurmonumenten, het landgoed uitgekamd en daarbij zoveel mogelijk geprobeerd om het gevaar te beteugelen.
Bij deze actie werden diverse van de hierboven genoemde vergiftigde dieren aangetroffen.
Over wegen en paden kan momenteel weer vrijuit worden gewandeld. Toch worden wandelaars verzocht om goed op te letten en hun honden, zoals ook verplicht is, aangelijnd te houden.

De politie is na de eerste meldingen onmiddellijk een onderzoek gestart, wat tot op heden nog niet tot het opsporen van de dader cq daders heeft geleid.
Het wordt niet uitgesloten, dat jachtbelangen mogelijk een rol spelen.

Iedereen die informatie kan geven met betrekking tot deze vergiftigingen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie Twente, afdeling Milieu, telefonisch te bereiken via 0900-8844. Ook kan men zijn of haar informatie kwijt via Meld Misdaad Anoniem op het gratis nummer 0800-7000 of via het mailadres info@twente.politie.nl .
Provincie:
Tag(s):