zaterdag, 14. oktober 2006 - 16:49

Groot amfetaminelab in boerderij ontmanteld

Berkel-Enschot

Zaterdagmorgen heeft de politie in een boerderij in Berkel-Enschot een groot amfetaminelaboratorium aangetroffen. Het lab was ingericht maar op het moment van aantreffen niet in gebruik. Een 49-jarige bewoner werd gearresteerd. In de boerderij trof de politie naast de laboratoriumopstelling, honderden vaten en jerrycans met chemicaliën aan, waarvan de inhoud gebruikt wordt als grondstof bij de productie van amfetamine en afvalstoffen die daarbij vrijkomen. Ook werden afvalstoffen rechtstreeks geloosd in de gierkelders.

Vanmorgen kreeg de politie rond 06.15 uur een melding dat er zich een explosie zou hebben voorgedaan in een boerderij aan de Kraan. Daarbij zouden ook gewonden zijn gevallen. Vanwege de ernst van de melding rukten zowel de politie als de brandweer van Berkel-Enschot uit.

Ter plaatse spraken de agenten op het erf met een 49-jarige man, die zei dat er niets aan de hand was. Toch werd besloten een nader onderzoek in te stellen. Hierbij werd in de boerderij het amfetaminelaboratorium aangetroffen en troffen zij honderden vaten en jerrycans met chemicaliën aan.

De 49-jarige bewoner is aangehouden en in verzekering gesteld.

Onder leiding van de rechter-commissaris is er in het pand een doorzoeking gedaan. Ter plaatse zijn deskundigen van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling (LFO), het Nederlands Forensisch Technisch Instituut (NFI) en de Technische Recherche (TR) van de politie Midden en West-Brabant. Samen met de brandweer van Berkel-Enschot en Tilburg is men begonnen met een zorgvuldige ontmanteling.

Bij een eerste onderzoek is gebleken dat tot voor kort in de boerderij amfetamine werd gemaakt, waarbij het gehele procedé werd doorlopen. Er werd ook een nog onbekende hoeveelheid eindproduct aangetroffen. Kennelijk werd een deel van de afvalstoffen, die ontstaan bij deze productievorm, rechtstreeks in een van de zes gierkelders geloosd. De kelders waren gevuld met enkele tienduizenden liters vervuilde vloestof, waarvan de samenstelling nog onbekend is. Wel zijn er monsters genomen die hierover meer duidelijkheid moeten verschaffen.

De ruimers verwachten nog tot laat in de avond bezig te zijn. In verband met het onderzoek zijn vanmiddag op een terrein in Tilburg West vaten met chemicaliën en delen van een laboratorium opstelling aangetroffen. De districtsrecherche stelt een nader onderzoek in.
Provincie:
Tag(s):