dinsdag, 9. mei 2006 - 11:28

Groot onderzoek naar harddrugs in Steenwijk

Steenwijk

Eind vorig jaar werd onder andere in uitgaansgelegenheden in Steenwijk enkele malen het gebruik van verdovende middelen door jongeren geconstateerd. Hierop is in december 2005 een grootschalig onderzoek opgestart naar de handel in en het gebruik van harddrugs in Steenwijk.

Twee rechercheurs zijn gedurende drie maanden fulltime bezig geweest met het onderzoek naar harddrugs. Het onderzoek richtte zich met name op een grote groep 'hangjongeren'. Deze groep jeugd uit Steenwijk, in een wisselende samenstelling, bestaat uit in totaal ongeveer 40 tot 50 personen. In deze groep werd niet alleen weed geblowd, maar een deel van deze jeugdigen gebruikte ook XTC, GHB en/of speed. Het onderzoek naar deze jongeren zorgde er voor dat maar liefst 38 gebruikers van harddrugs zijn gehoord. Deze gebruikers zijn jongeren uit Steenwijk en omgeving in de leeftijd tussen de 15 en 25 jaar.

Vier dealers opgepakt
Het drugsgebruik vond meestal plaats tijdens het uitgaan, maar ook bij jongeren thuis en op straat. De jongeren kregen de drugs via vier dealers. Zij hadden naast persoonlijk contact met de dealers ook veel telefonisch contact en sms-berichten. Als iemand drugs wilde hebben dan werd er met elkaar gebeld om het te regelen. De vier dealers, in de leeftijd van 19 tot 21 jaar, komen allen uit Steenwijk. Zij kregen hun drugs o.a. vanuit Amsterdam. De dealers zijn aangehouden en in hechtenis gesteld.
Inmiddels zijn zij weer op vrije voeten. De Officier van Justitie onderneemt momenteel stappen voor vervolging en berechting van de dealers.
De 38 gebruikers zijn met een proces-verbaal naar huis gestuurd en worden opgeroepen voor een zogenaamde TOM-zitting.

TOM-zitting
TOM staat voor: Taakstrafzitting Openbaar Ministerie. Deze zitting wordt in sommige situaties georganiseerd in plaats van een strafzaak. Alle 38 gebruikers uit Steenwijk worden geacht naar deze TOM-zitting te komen.
Tijdens een TOM-zitting zit de Officier van Justitie op de plaats van de rechter. De Officier van Justitie mag geldboetes en taakstraffen uitdelen. Een taakstraf kan bestaan uit een werkstraf en/of een leerstraf van maximaal 120 uur. Deze straffen zijn wel aan allerlei voorwaarden verbonden. Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan zal de gedaagde alsnog voor de rechter moeten verschijnen.

CAD begeleidt bij strafuitvoering
Vanwege het schrikbarende aantal jongeren dat in deze zaak verslaafd is aan harddrugs heeft de politie ook contact gelegd met het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD). Het CAD zal aanwezig zijn bij de TOM-zitting. Zij zal de gebruikers gaan begeleiden bij het uitvoeren van hun straffen. Ook kan het CAD ondersteunen bij het afkicken drugs of het reguleren van het drugsgebruik. Voor de politie Steenwijk is dit een belangrijk onderdeel van het proces.
Provincie:
Tag(s):