woensdag, 31. mei 2006 - 17:17

Groots theaterspektakel 'De Heeren van het Veen' met Karin Bloemen en Peter Tuinman

Heerenveen

In de voorverkoop zijn al meer dan 45.000 kaarten voor het openingsspektakel van Sportstad Heerenveen uitgegeven. Begin april begon de kaartverkoop met een aftrap van burgemeester De Jonge van Heerenveen. Zo’n 60 vrijwilligers waren in totaal vier dagen in touw om de inwoners van Heerenveen van kaarten te voorzien. De 45.000 uitgegeven kaarten zijn bestemd voor inwoners van de gemeente Heerenveen en voor aangesloten bedrijven van de business club van SC Heerenveen. De vrije verkoop voor het grootste theaterspektakel van Nederland De Heeren van het Veen begint donderdag 1 juni. De voorstellingen vinden plaats op 13, 14 en 15 juli in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Karin Bloemen en Peter Tuinman spelen de hoofdrol in dit unieke theaterspektakel.

De Heeren van het Veen
De Heeren van het Veen wordt een spectaculaire voorstelling vol muziek, spel en sport, die zich afspeelt in het vernieuwde Abe Lenstra Stadion, de thuisbasis van sportclub Heerenveen. Het wordt een grootschalig spektakel over de geschiedenis van deze plaats waarbij bekende Heerenveners zoals de stichter van Heerenveen Pieter van Dekema, voetballegende Abe Lenstra, Wim Duisenberg en mensen die veel betekend hebben voor de Heerenveense gemeenschap, zoals sc Heerenveen voorzitter Riemer van der Velde, voorbij komen. In De Heeren van het Veen speelt het bouwen van een maquette van het huidige Heerenveen een grote rol. De voorstelling begint met een leeg veld en naarmate de voorstelling vordert ziet het publiek Heerenveen uitgroeien tot wat het nu is.

Voor iedereen, door iedereen
Wat deze voorstelling uniek maakt is dat alle Heerenveners als toeschouwer of als medewerker betrokken zijn bij De Heeren van het Veen. Figuranten, musici en vrijwilligers worden uit de gemeente Heerenveen geselecteerd. Zo’n 1.500 basisschool kinderen uit Heerenveen zullen als koor dienen. Daarnaast worden alle koren en muziekgroepen uit Heerenveen eenmalig samengevoegd. En er zullen naar schatting 200 amateur en professionele sporters aan het spektakel meedoen. Achter de schermen werken meer dan honderd studenten van het Friesland College aan het vervaardigen van decors en kostuums en aan allerlei organisatorische taken. Het gemeentebestuur van Heerenveen zal er voor zorgen dat al haar inwoners een vrijkaart ontvangen. In totaal zullen ongeveer 2.300 amateurs uit Heerenveen aan het spektakel meewerken.

Jos Thie
De voorstelling De Heeren van het Veen is een nieuwe stap in de unieke serie grootschalige locatievoorstellingen die Jos Thie in Fryslân ontwikkelde. Bij het Friese Tryater maakte Thie in 1995 de voorstelling ABE! over de legendarische voetballer Abe Lenstra. In 1999 bracht Jos Thie met Tryater een beeldende versie van Peer Gynt op het Oerolfestival. In de zomer van 2000 volgden voorstellingen van de opera Orfeo Aqua waarvoor bezoekers ’s ochtends om 04.00 uur uit hun bed moesten. Thie’s afscheidsvoorstelling Kening Lear trok in totaal 40.000 toeschouwers en overtrof daarmee ABE! die in totaal 37.000 toeschouwers trok. De Heeren van het Veen moet dat overtreffen met in totaal 75.000 bezoekers.
Provincie:
Tag(s):