dinsdag, 4. april 2006 - 12:56

Grootschalige kilometerfraude bij autobedrijf

Enschede

Door de politie Twente is dinsdagmorgen 4 april bij het autobedrijf, “Autogarant Occasions�, aan de Lipperkerkstraat in Enschede een 34-jarige man uit Enschede aangehouden. Hij wordt er, samen met zijn baas van verdacht op grote schaal fraude cq oplichting te hebben gepleegd. De identiteit van de tweede verdachte, een 43 jarige man uit Hengelo en eigenaar van de zaak, is bekend. Hij heeft contact opgenomen met de politie en zal zich melden.

De verdenking berust op het feit dat door de twee mannen o.a. met kilometertellers van door hen te koop aangeboden auto’s is gefraudeerd. Tijdens de aanhouding, onder leiding van de Rechter Commissaris, is ook huiszoeking gedaan. Daarbij is de handelsvoorraad, bestaande uit 35 auto’s in beslag genomen. Alle deze auto’s zijn afgevoerd.

Eind januari 2006 werd door een aspirant koper bij de politie gemeld dat hij e.e.a. niet vertrouwde. Een onderzoek werd gestart. Daarbij rees het vermoeden dat de eigenaar en zijn verkoper in de periode 2003-2006, ruim 380 auto’s verkochten waarbij van deze auto’s in ieder geval de kilometerstand was gewijzigd. De wijziging varieerde van het naar beneden halen van de kilometerstand van 20.000 tot 300.000 kilometer.
Opvallend was dat de kopers van de betreffende auto’s afkomstig zijn uit het hele land en relatief weinig uit Twente. Hoe groot de schade is voor de desbetreffende kopers is moeilijk aan te geven. Uiteraard is dit mede afhankelijk van de hoogte van het teruggedraaide aantal kilometers en van het type en merk auto.
Naast het terugdraaien van de kilometerstand, bestond de fraude ook uit het hoger aangeven van het motorvermogen of het niet juist weergeven van het bouwjaar van de auto.

Gedurende het onderzoek is er een prima samenwerking ontstaan tussen de politie Twente en diverse instanties als de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de Stichting Nationale Auto Pas, de Bovag en de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit.

Door het onderzoeksteam van de politie Twente is aan alle, bij hen bekende, gedupeerden een brief gestuurd waarin e.e.a. wordt uitgelegd. In deze brief wordt ook aangegeven dat er een Stichting Kilometertellerfraude in het leven is geroepen. Vertegenwoordigers uit de eerder genoemde organisaties zitten in het bestuur van deze Stichting. Zij hebben een advocatenkantoor bereid gevonden om namens alle gedupeerden de geleden schade te claimen. Deze claim zal dan mogelijk in een eventuele terechtzitting tegen de verdachten worden meegenomen.

Mensen die geen brief hebben ontvangen, maar die mogelijk ook slachtoffer zijn van het genoemde bedrijf, kunnen contact opnemen met de afdeling Justitiële Zaken van het district Midden-Twente in Hengelo, waar het onderzoek wordt gedaan,te bereiken via 0900-8844 (Politie Twente).
Provincie:
Tag(s):