dinsdag, 13. juni 2006 - 18:00

Grote actie tegen hennepkweek

Zwolle

De Politie IJsselland heeft vandaag, onder leiding van het Openbaar Ministerie en in aanwezigheid van de Rechter-commissaris, bij invallen in woningen, bedrijven en schuren in Zwolle, Genemuiden, Staphorst en Heino, circa 2.000 hennepplanten en 20 kilo geoogste hennep in beslaggenomen. Een 37- jarige Zwollenaar, een 34-jarige man uit Genemuiden en een 58-jarige man uit Heino werden aangehouden en ingesloten. De andere verdachten werden na verhoor in vrijheid gesteld.

Daarnaast werd beslag gelegd op 3 personenauto’s, een woonboot, € 100.000,= aan contanten, enkele verboden wapens (geschikt voor afdreiging) en losse munitie.

Op ruim 50 locaties vonden invallen plaats. Dit waren vooral kleinere kwekerijen die in een aantal gevallen reeds ontruimd bleken te zijn. In 20 gevallen werd hennepkweek aangetroffen, waarbij in ongeveer 10 gevallen ‘buiten’ de meter om elektriciteit werd betrokken.
Het energiebedrijf dat bij de invallen aanwezig was, heeft de aangetroffen situatie op (brand)veiligheid beoordeeld. Installaties die niet deugden zijn afgesloten en in voorkomende gevallen werd aangifte gedaan van diefstal van stroom.

De ‘groeivoorzieningen’ zoals pompen, lampen, potgrond, elektrische bekabeling, etcetera, werden inbeslaggenomen. Deze spullen werden, net als de inbeslaggenomen hennepplanten, op last van de officier van justitie vernietigd.

Bij de aangehouden verdachten is conservatoir beslag gelegd op genoemde waardevolle goederen en geld, ter ontneming van het wederrechterlijk verkregen voordeel uit deze hennepkweek.

De politie werkte nauw samen met de Belastingdienst en de Douane. In totaal deden ongeveer 100 mensen van politie en andere diensten aan deze actie mee. Die was vanaf begin dit jaar in voorbereiding.
Provincie:
Tag(s):