zaterdag, 4. maart 2006 - 22:25

Grote boom op Stationsplein van groenste stad

Zwolle

Op het Stationsplein in Zwolle is vrijdag 3 maart een nieuwe boom onthuld. Het is een zuilbeuk die aan de gemeente Zwolle werd aangeboden naar aanleiding van de uitverkiezing van Zwolle tot groenste stad van Nederland in 2005.

Op 12 oktober 2005 won Zwolle tijdens de nationale groencompetitie Entente Florale de eerste plaats. De boom werd aangeboden door Plant Publicity Holland (PPH). Deze stichting heeft als doel om nationaal en internationaal de afzet van het Nederlandse boomkwekerijproduct te vergroten.

De beuk krijgt een prominente plek op het Stationsplein. Wethouder Peter Pot en Jos Mouwen, voorzitter van de cultuurgroep van laan-, bos- en parkbomen van de Nederlandse Bond van Boomkwekers, onthulden de boom.

De zuilbeuk is momenteel al ruim vier meter hoog en zal in de loop der jaren groeien tot zo’n twintig meter hoge boom met een omvang van ruim 3 meter. De boom, een Fagus sylvatica ‘Dawyck’ is zeer vormvast en de bladeren zijn, net als bij een gewone beuk, glimmend donker groen en ovaal, alleen hier is de bladrand gegolfd.

De gemeente Zwolle blijft ondertussen bezig met de voorbereidingen voor de Europese groencompetitie Entente Florale. Binnenkort wordt de juiste datum bekend van het bezoek van de internationale jury aan Zwolle en Wijhe (groenste dorp 2005). Kort daarna wordt ook bekend welke route de jury gaat volgen.
Op 15 september wordt de winnaar van de wedstrijd bekend gemaakt. Bedrijven en inwoners van Zwolle kunnen een bijdrage leveren aan de competitie.

Meer informatie over groen in Zwolle is te vinden op , de site van Groen Zwolle.
Provincie:
Tag(s):