zaterdag, 6. mei 2006 - 15:52

Grote bosbrand teistert Veluwe

Sinds zaterdagmiddag half twee woedt er een natuurbrand op de Veluwe. Het vuur brak uit in Hoog Soeren, gemeente Apeldoorn, aan de provinciale weg N344. Het getroffen bosgebied ligt op de hoek van de Amersfoortseweg en de Meervelderweg. De brandweerregio Noord-Oost Gelderland heeft groot alarm gegeven en bestrijdt de brand met twintig voertuigen.

In de buurt van de brand staan enkele woonhuizen maar die lopen volgens een voorlichter van de politie geen gevaar. De brand is gekwalificeerd tot 'zeer grote brand'. Het bosbrandweervliegtuig (Ajax) cirkelt boven het getroffen gebied om van daaruit de eenheden op de grond naar de juiste locaties te leiden. Het was overigens ook deze patrouillevlucht die de bosbrand ontdekte.

Zo'n 100 hectare bos, gras- en heideland zijn inmiddels door het vuur verwoest. Het vuur wordt door een matige oostenwind extra aangewakkerd.

Op verzoek van de brandweer is omstreeks 18.00 uur een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht ingezet om bij de bluswerkzaamheden te assisteren. Deze Chinook-helikopter, afkomstig van de vliegbasis Soesterberg kan, met een grote waterzak, 10.000 liter water per keer op de brand gooien.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
Provincie:
Tag(s):