zondag, 9. juli 2006 - 17:41

Grote brand Park de Hoge Veluwe onder controle

Ede

In het Nationaal Park de Hoge Veluwe woedde sinds zondagmiddag een grote natuurbrand. De brand brak uit in het gebied de Deelense Was en heeft tussen de 60 a 70 hectare natuurgebied verwoest. Het gebied bestaat voor het grootste gedeelte uit nat en droog heidegras met daarin een aantal vennen.

De grotere dieren hebben zichzelf in veiligheid kunnen brengen. Kleine ringslagen en adders hebben de brand niet overleefd, aldus een jachtopzieners ter plaatse.

De brandweer, was met groot materieel ter plaatse, kreeg hulp van boeren. Zij probeerden om met water gevulde gierwagens de brand in te dammen. Ook werd er een chinook van de luchtmacht ingezet om water te droppen boven het gebied. Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend, maar brandstichting wordt niet uitgesloten. De stevige wind bemoeilijkt de bluswerkzaamheden. Zondagavond rond 22.45 uur werd het sein 'brandmeester' gegeven.

De brandweer was met ruim 140 brandweerlieden in het natuurgebied aanwezig, maar zal maandag nog een groot deel van de dag bezig zijn met nablussen. De politie zal een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand
Provincie:
Tag(s):