zondag, 11. juni 2006 - 8:48

Grote verkeerscontrole in bebouwde kom

Ede

De politie van Ede (unit Midden) heeft in de nacht van zaterdag op zondag 10 op 11 juni een grote verkeerscontrole binnen de bebouwde kom gehouden. Op het Van Dijkeplein waren een 6-tal zogenoemde ‘controlestraten’ ingericht, waar uiteindelijk zo’n 550 voertuigen zijn gecontroleerd.

In totaal zijn er 21 verdachten aangehouden tijdens de controle. Zestien van hen, omdat zij onder invloed achter het stuur zaten, twee voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, een vanwege overtreding van de Wet Wapens en Munitie (een mes) en één aanhouding vanwege belediging van de dienstdoende agenten.

Door de Douane is proces-verbaal opgemaakt inzake de BPM (het niet of niet juist afdragen van belasting bij het op naam zetten van een kenteken; 1 keer) en twee keer is dezelfde bestuurder beboet omdat hij een persoon vervoerde in de laadruimte van een kleine bestelauto.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft 22 taxies gecontroleerd. Twaalf van hen bleken op een of andere manier in overtreding te zijn. Zij krijgen proces-verbaal. Eén taxichauffeur bleek onder invloed van alcoholhoudende drank te zijn.

De politie heeft aan 200 bestuurders boetes uitgedeeld. Veel overtredingen van de rijtechnische staat van de voertuigen (verlichting, geluid, opgevoerde bromfietsen, et cetera). Ook is er nog wat softdrugs aangetroffen en in beslag genomen.

Effect
Volgens de projectleiders is de controle effectief geweest. “Sowieso al omdat een aantal motorrijders op verschillende routes in Ede hebben gesurveilleerd en zo alleen de te controleren voertuigen naar een controleplaats hebben geleid�, aldus één van hen. “Maar ook oogste de controle veel lof bij het publiek en de gecontroleerde bestuurders. Slechts een enkeling kon geen begrip voor de controle opbrengen.� Daarnaast constateerden surveillerende agenten ook nog een direct effect. Er was de hele avond veel vraag naar taxies, dan wel men koos er voor niet met de auto naar huis te gaan. Kennelijk was snel duidelijk dat de politie controleerde.�
Provincie:
Tag(s):