zaterdag, 8. april 2006 - 19:16

Half miljoen voor archeologisch onderzoek

Eindhoven

Minister Van der Hoeven heeft op vrijdag 7 april een bezoek gebracht aan de archeologische opgravingen bij de Catharinakerk in Eindhoven. Tijdens dit bezoek maakte de minister bekend dat de sector Wetenschap van het ministerie van OCW een bedrag van € 500.000 bijdraagt aan het DNA onderzoek dat wordt verricht op skeletresten die zijn gevonden op dit terrein. Gezien de wetenschappelijke importantie van het onderzoek had de provincie Noord Brabant eerder al een bedrag van € 500.000 gedoneerd.

Bij de start van de opgravingen bij de Catharinakerk in 2002, werd een bijzondere ontdekking gedaan. Op het terrein werden geconserveerde overblijfselen van DNA – de moleculaire stof die erfelijke eigenschappen van levende organisme bevat – gevonden.

In de gebitten van de mensen die begraven liggen onder het Catharinaplein zit DNA dat mogelijk meer licht kan werpen op de vraag waarom 10% van de met HIV besmette West-Europeanen geen aids krijgt. De theorie is dat dit een gevolg is van de pestepidemieën tijdens de Middeleeuwen. Een groot DNA-onderzoek dat onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum plaatsvindt, zal hier meer duidelijkheid over geven.
Provincie:
Tag(s):