dinsdag, 27. juni 2006 - 16:37

Hangmatten, kampvuren, boomkapwedstrijden

Amsterdam

Vandaag is in Amsterdam een internationale conferentie van het grensoverschrijdende
samenwerkingsprogramma SAUL (Sustainable and Accesible Urban Landscapes) begonnen. Tijdens deze conferentie, die tot en met donderdag duurt, zullen de resultaten van projecten uit Londen, Luxemburg, Ruhrgebied, Frankfurt, Saarland en Amsterdam worden besproken.

Groengebieden kunnen deze rol alleen vervullen als alle belanghebbende partijen - formeel én informeel - worden ingeschakeld bij het realiseren van het gebied en als het planningsproces ruimte laat voor verandering en creativiteit. In het SAUL project is dit met succes uitgeprobeerd in de partnerregio's.

In Nederland werden proefprojecten uitgevoerd in het Noorderpark in Amsterdam-Noord en in het Groene hart, in Amstelland op de grens van stad en platteland. Voor het Noorderpark was de aanleg van een verdiepte metrolijn aanleiding voor de stadsdeelraad Noord om het park weer voor alle omwonenden aantrekkelijk te maken. Alle mogelijke gebruikers zijn hierbij betrokken, op vele creatieve manieren variërend van de klassieke inspraak tot een reizende fototentoonstelling met foto's van gebruikers, allochtoon en autochtoon, in het park en thuis.

Inmiddels is de parkrenovatie in volle gang, bomen worden gerooid, bruggen aangelegd en de eerste vijvers geschoond. 'Het nieuwe Noorderpark'zal naar verwachting in 2010 worden opgeleverd. Maar nu al hebben de Amsterdammers het park herontdekt en is het tot 'vrijplaats voor nieuwe initiatieven'gebombardeerd door de Stadsdeelraad Noord: met hangmatten, kampvuren, boomkapwedstrijden, en buurtbarbecues waarvan de scholen de catering verzorgen.


Amstelland, het weidegebied langs de Amstel in de oksel van de A2 en A9 wordt dagelijks door 60.000 forenzen omspoeld. Alle betrokken gemeenten, boeren en landbouworganisaties zijn door Amsterdam om de tafel gebracht met als doel samen het historische boerenlandschap te behouden en economisch weer vitaal te maken.
Provincie:
Tag(s):