vrijdag, 14. april 2006 - 8:58

Hardlopen verbetert je sexleven

Maastricht

Hardlooplegende Gerard Nijboer sprak afgelopen week op uitnodiging van de Stichting Maastrichts Mooiste in het Crowne Plaza in Maastricht. Topsport en prestatiesport, het is eigenlijk passé, was de belangrijkste boodschap van de man die in 1980 op de marathon bij de Olympische Spelen van Moskou een zilveren medaille won en twee jaar later in de hitte van Athene Europees kampioen marathon werd.

"De mens gaat tegenwoordig hardlopen vanwege de gezondheid. En het is mooi meegenomen dat daardoor ook nog eens je sexleven verbetert."

Nijboer is op dit moment dé hardloop- en wandelambassadeur van Nederland. Naast betere sex claimt Nijboer dat hardlopers gemiddeld vier jaar langer leven, veel minder stress hebben, hun agressie beter beheersen en lekkerder slapen.

Feit is dat op dit moment ongeveer 3,9 miljoen Nederlanders regelmatig hardlopen. De zogenoemde tweede loopgolf bestaat volgens Nijboer vrijwel volledig uit recreatieve hardlopers, die lopen vanwege hun gezondheid.

Het is opvallend om te constateren dat van die 3,9 miljoen Nederlanders slechts 107.000 mensen lid is (via een atletiekvereniging) van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). Dat is nog geen 3% van het totaal potentieel. Volgens Nijboer heeft de KNAU het niet helemaal goed begrepen. ‘Fitnesscentra bijvoorbeeld zijn veel succesvoller in hun aanpak, omdat ze het individu aanspreken.

Daarnaast pleit Nijboer ook in het licht van de arbo-wetgeving adviseert Nijboer bedrijven om echt werk te maken van hardlopen of wandelen door medewerkers. ‘Je werknemers worden zoveel dynamischer, zoveel creatiever als je ze gezonder maakt.

Op dit moment constateert Nijboer duidelijk een mentaliteitsprobleem in Nederland, waardoor topsporters steeds schaarser te vinden zijn. Volgens Nijboer komt dit omdat jongeren steeds vaker het vertier zoeken met oa computers en uitgaan.
Categorie:
Tag(s):