donderdag, 28. september 2006 - 17:23

Hartoperaties weer mogelijk in Radboudziekenhuis

Nijmegen

In het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen mogen vanaf maandag 2 oktober weer hartoperaties bij volwassenen worden uitgevoerd. Dit heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag besloten.

De inspectie concludeert dat het ziekenhuis aan alle in de bevelsbrief van 24 april 2006 benoemde vereisten voldoet. Daarmee is het ziekenhuis in staat om verantwoorde zorg te leveren en is hervatting van de hartchirurgische ingrepen aanvaardbaar. De inspectie zal de komende tijd nauwgezet volgen of de aangepaste werkwijze ook het gewenste effect heeft, onder andere door onaangekondigde bezoeken te brengen.

Op 24 april dit jaar gaf de inspectie het bevel om hartoperaties bij volwassenen door de hartchirurgen met onmiddellijke ingang stop te zetten. De inspectie besloot daartoe naar aanleiding van het rapport van de externe onderzoekscommissie. Hierin stond dat de kwaliteit van de hele hartchirurgische keten in het Nijmeegse universiteitsziekenhuis onvoldoende was en niet voldeed aan de eisen voor verantwoorde zorg. Daarbij vond de inspectie de inrichting van het zorgproces en de samenwerking tussen verschillende disciplines onvoldoende. Ook was er gebrek aan leiderschap, motivatie en kwaliteitsdenken en bestonden er interne conflicten die de kwaliteit van zorg negatief beïnvloedden.
Provincie:
Tag(s):