zondag, 30. juli 2006 - 21:31

Hattrick voor Schumacher en Ferrari

Michael Schumacher heeft op Hockenheim de Grand Prix van Duitsland gewonnen. De Ferrari-coureur finishte na 67 ronden voor zijn teamgenoot Felipe Massa en boekte daarmee zijn derde overwinning op rij.

Met zijn zege heeft Schumacher het gat met de leider in het klassement, wereldkampioen Fernando Alonso, teruggebracht tot elf punten. De Spanjaard vormde in de race geen moment een bedreiging voor Schumacher’s overwinning en finishte moeizaam op een 5de plaats.

Bij de start zag het er allemaal nog redelijk uit voor het Renault team van Alonso. Vanaf de 7de en 5de startplaats maakten hij en zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella eens te meer goed gebruik van het superieure startsysteem van de Renault en slaagden er meteen in enkele posities goed te maken. In de eerste bocht doet iedereen het rustig aan en zo kunnen de beide Renaults achter het leidende trio, bestaande uit Kimi Raikkonen, Schumacher en Massa, aansluiten.

In de haarspeldbocht kondigt de eerste waarschuwing voor Alonso zich reeds aan, als de Renault-coureur zich te buiten moet gaan aan ontwijkende acties om te voorkomen dat hij geraakt wordt door zijn achtervolgers.

David Coulthard heeft minder geluk. De Schot wordt in de haarspeldbocht gelanceerd over een wiel van Ralf Schumacher’s Toyota. Hij kan wel doorijden. De race van Nico Rosberg eindigt in de eerste ronde. Zijn Williams zeilt bij het induiken van het stadiongedeelte onherroepelijk de baan af.

Jenson Button, de enige uit de top-vijf van de startopstelling die een plaats moet inleveren, neemt ondertussen revanche op Fisichella en pakt 4de positie af van de Italiaan.

Kort daarop moet Pedro de la Rosa zijn wagen aan de kant zetten. Er zit geen gang meer in zijn McLaren en de goed gestarte Mark Webber schuift op naar P7.

Vooraan wordt de eerste serie pitstops zoals vooraf verwacht ingeluid door Kimi Raikkonen. De Fin moet zijn McLaren aanzienlijk eerder naar de pitstraat sturen dan de directe concurrentie, en zijn gisteren behaalde pole position verliest daarmee het nodige van zijn glans. Na een problematische stop van maar liefst 15 seconden in ronde 10 komt hij achter de Honda van Rubens Barrichello terug op de baan en daarmee zijn eventuele kansen op de zege in feite direct verkeken.

Ondertussen wordt het veld met het uitvallen van Nick Heidfeld wederom een bolide armer. Niet echt een opsteker voor het BMW Sauber team dat gisteren in de kwalificatie zulke teleurstellende prestaties liet zien. En het wordt nog erger voor de mannen uit Beieren en Hinwil, omdat Heidfeld’s teamgenoot Jacques Villeneuve een BMW afschrijft als hij bij het opkomen van start/finish keihard in de bandenstapels knalt.

Dan doet Christijan Albers het een stuk beter. Die rijdt een sterke, zij het onbeloonde, race. Vanwege een motorwissel moet hij noodgedwongen achteraan beginnen, maar bij de start wint hij direct de nodige posities.

In de openingsfase is de Nederlander onzichtbaar voor de camera’s ontketend . Teamgenoot Monteiro moet er al vlot aan geloven, en even later wordt het ook Takuma Sato duidelijk dat de nieuwe Super Aguri in dit stadium nog niet het wonderwapen is waarmee hij zich probleemloos kan ontdoen van Albers’ MF1 Racing.

De Nederlander rijdt daarna vlot zeven seconden weg van de Japanner, opmerkelijk aangezien hij met de zwaarste auto van allemaal onderweg is. Albers stopt niet voor ronde 30 en zal uiteindelijk finishen op een weinig spectaculaire, maar zeker niet onverdienstelijke 13de plaats.

Terug vooraan is de eerste Ferrari die banden en brandstof gaat halen die van Felipe Massa. Rubens Barrichello bewijst ondertussen dat de nieuwe specificatie Honda motor toch niet zo probleemloos functioneert als Sportdirecteur Gil de Ferran ons gisteren wilde laten geloven. Ook Fisichella meldt zich bij de Renault pit.

Het voorbeeld van hun collegae wordt een ronde later gevolgd door leider Michael Schumacher en Fernando Alonso. De achterstand van de laatste is inmiddels zo opgelopen dat er geen enkele kans bestaat de Duitser voor het einde van de race in te rekenen, en met het tempo dat de Renault vandaag aan de dag legt al helemaal niet.

Mark Webber laat zich ondertussen van zijn beste kant zien. De Australiër, liggend op een 3de positie, is onderweg met een Williams die tjokvol benzine zit en lijkt op weg naar een royale portie punten, zo niet een podium. Totdat de immer aanwezige pech onvermijdelijk toeslaat: de motor vindt het welletjes en Webber kan zijn wagen alleen nog naar de pits sturen. Bepaald niet de eerste maal dit seizoen dat de Cosworth het laat afweten.

De Ferrari’s zijn vooraan niet te houden en walsen naar de overwinning. Kimi Raikkonen redt de derde plaats, ondanks een late 3de stop waardoor hij een plek verliest aan Jenson Button. De extra grip stelt hem echter in staat de Honda-coureur relatief eenvoudig te passeren.

De Renaults ploeteren ondertussen naar de plaatsen 5 en 6, waarbij Alonso flink wat stuurmanskunst en alle geluk nodig heeft om de zaak in het juiste spoor te houden als hij met hoge snelheid begint te glijden en kortstondig door het gras ploegt.

Jarno Trulli pakt P7 na een bekeken race, waarin de Italiaan eindelijk weer eens laat zien dat hij soms wel degelijk kan racen. Het laatste punt gaat naar de geplaagde Christian Klien, die letterlijk reed alsof zijn leven er van afhing. Het management van Red Bull Racing heeft de Oostenrijker immers te verstaan gegeven dat hij snel moet gaan scoren om zijn plaats in de Formule 1 te behouden. Een punt in een race die niet bijster veel uitvallers kende zal daar geen kwaad aan hebben gedaan.
Categorie:
Tag(s):