vrijdag, 13. oktober 2006 - 11:49

Heeft hennep politieke toekomst?

Den Haag

Politiek Den Haag heeft er de aankomende verkiezingen van 22 november, volgens de nieuwe politieke partij ‘Groen Vrij!’ zelf, een geduchte partij bij die zichzelf tussen de 2 en 4 zetels inschat. ‘Om één kamerzetel te krijgen heb je 60.000 stemmen nodig en wij zijn met 1 miljoen’, aldus Wernard Bruining lijsttrekker van Groen Vrij!

Met die 1 miljoen bedoeld Bruining het aantal wietgebruikers in Nederland. De partij, die als lijfspreuk ‘Cannabis voor vrede…Hennep voor Toekomst’ voert, ziet naast het gebruik van wiet een grote toekomst en vele voordelen in het gebruik van andere hennep produkten.

Groen Vrij! wil leden van politieke partijen via een website inzicht, inspraak en daadwerkelijk beslissingsbevoegdheid geven. Daarnaast is de partij er voor dat iedere Europese cannabis consument de vrijheid dient te hebben om voor eigen gebruik tien planten te kweken uit een legaal zakje zaad. Als 3e punt in haar partijprogramma wil Groen Vrij! het verbod en de beperkingen op de teelt van industriële hennep opheffen.

Verder ziet de partij een grote toekomst in de productie van hennep olie die als brandstof voor dieselmotoren zou moeten kunnen dienen. ‘De uitvinder van de dieselmotor, Rudolph Diesel, veronderstelde dat zijn motoren zouden lopen op plantaardige oliën zoals Hennep olie, koolzaad olie en zonnebloemolie. Op de wereldtentoonstelling van 1900 demonstreerde Diesel zijn motoren op pinda olie. Henry Ford liet zien dat je auto's kon bouwen van Hennep plastic en de motoren kon laten lopen op Hennep olie’, aldus een artikel op de website van Groen Vrij!

‘Diesel motoren zijn vooral interessant omdat zij zonder noemenswaardige aanpassingen geschikt zijn om te lopen op Hennepolie. Diesel motoren die lopen op Hennep olie als brandstof zijn vele malen schoner als motoren die lopen op brandstoffen geproduceerd uit minerale aardolie’, stelt Groen Vrij!

Ook voorziet de partijleider ernstige problemen in de huidige wietteelt. Door de rigide aanpak van minister Donner, die het in zijn nieuwe beleid voorziet op kleine huisteelt, nemen steeds meer grote kwekers in binnen- en het buitenland de handel over en krijgen criminelen hierdoor een stevige greep op de handel. De kwaliteit van het geïmporteerde wiet gaat hierdoor zeker achteruit, aldus Bruining. Zo zitten er bestrijdingsmiddelen in, is het thc-gehalte te laag en zit er veel afval tussen de wiettopjes.

Daarnaast schiet de prijs voor een kilo pure nederwiet fors omhoog ten opzichte van een jaar geleden. Toen betaalde men nog 2700 euro voor een kilo pure nederwiet. Nu zit men al gauw op 4000 euro. De consument betaalt dus uiteindelijk meer voor mindere kwaliteit en de criminaliteit daaromheen vaart daar wel bij.

Bij een afsluitende vraag aan Bruining of hij zichzelf al ziet zitten in één van de velen blauwe bankjes in de Tweede Kamer begint hij te lachen. ‘Ik ben onderweg zonder pak en stropdas’.
Provincie:
Tag(s):