woensdag, 13. september 2006 - 8:22

Hennepkwekerij ontdekt bij grote brand

Groningen

Dinsdag 12 september kwam om 20.51 uur bij de Gemeenschapelijke Meldkamer Groningen een automatisch brandalarm binnen van een pand aan de Koningsweg 30 – 48 in Groningen. Bij verkenning van het gebouw leek er in eerste instantie geen brand te zijn en hierop is de brandweer Groningen van de post aan de Sontweg weer teruggekeerd richting de kazerne. Om 21.25 uur kwam bij de meldkamer een 112-melding binnen dat er vlammen uit het dak sloegen van een gebouw aan de Beneluxweg in Groningen en rukte de post Vinkhuizen uit. De terugrijdende ploeg maakte rechtsomkeert en ging ook ter plaatse. Het bleek om hetzelfde pand te gaan.

Na aankomst van beide ploegen bleek het gedeelte van een bedrijfsverzamelgebouw waar een kunststofverwerkend bedrijf gevestigd was in brand te staan en werd gelijk grote brand gemeld. De korpsen van Harkstede en Ten Boer kwamen voor assistentie.

Doordat er al een verkenning in het gebouw was geweest kon snel een inzetplan gemaakt worden en konden de ongeveer 40 brandweermensen zich concentreren op het behouden van aangrenzende bedrijven. De brand ging gepaard met zware rookontwikkeling. De brandweer heeft dan ook in overleg met de politie, via de regionale zender RTV Noord de bewoners van de wijken Oosterhogebrug, Noorderhogebrug en Ulgersmaborg geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Ook reden in deze wijken geluidswagens van de politie rond met dezelfde boodschap.

Om 23.30 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Het advies om de ramen en deuren te sluiten voor de bewoners, beneden winds, werd weer ingetrokken.
Het waterschap Noorderzijlvest, de Provincie Groningen en de Milieudienst van de gemeente Groningen concentreerden zich intussen op het gecontroleerd afvoeren van het vervuilde bluswater. Tijdens het nablussen kon er een verdere verkenning van het gebouw worden gedaan. Hierbij stuitte men op de hennepkwekerij.

Aangrenzende bedrijven hebben rook- en waterschade opgelopen. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De technische recherche van de Regiopolitie Groningen doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.
Provincie:
Tag(s):