vrijdag, 28. juli 2006 - 10:21

Heracles Almelo verliest van FC Porto

Oldenzaal

Heracles Almelo heeft donderdagavond het oefenduel tegen FC Porto verloren. Op sportpark Vondersweijde in Oldenzaal won de Portugese club met 0-1.

Heracles trainer Ruud Brood was na afloop van de wedstrijd duidelijk over de eerste helft: “FC Porto speelde 3-4-3 en wij speelden 4-3-3 met de punt naar achteren. Daardoor kwamen wij eigenlijk een mannetje te kort op het middenveld en dat werd door ons niet goed opgevangen. Mede omdat wij de bal te vlug inleverden, kwamen wij snel onder druk.�

Het resulteerde in een wedstrijdbeeld waarbij Heracles Almelo nauwelijks een vuist kon maken en FC Porto de wedstrijd kon domineren. De eerste kans kwam al na vijf minuten toen een voorzet van Raul Meireles net niet door Bruno Moraes kon worden ingekopt. De volgende gevaarlijke aanval kwam in de 25e minuut toen Anderson op avontuur ging, een aantal spelers passeerde en uiteindelijk een schot losliet dat net naast het doel ging. Moraes werd in de dertigste minuut onverwacht in stelling gebracht toen Rob Maas in het eigen strafschopgebied wilde opruimen. Het schot van de aanvaller ging voorlangs.

Nadat Vieirinha en Ibson het nog van afstand probeerden, was het in de veertigste minuut wel raak. Balverlies van een in moeilijkheden gebrachte Peter Reekers resulteerde in een doelpunt. Idson veroverde de bal, zocht eerst zelf een opening en zag vervolgens dat Bruno Moraes er veel beter voorstond. De spits sloeg toe met een onhoudbaar schot.

In de tweede helft ging het een stuk beter. Trainer Brood bracht vijf nieuwe spelers in het spel en het team was aanzienlijk beter op dreef: “We stonden achterin beter en er was meer body in het team. We konden nu ook op de helft van de tegenstander spelen.�

Heracles Almelo gaf in defensief opzicht weinig meer weg en kon nu ook aanvallend meer brengen. Samenspel van Karim Bridji en Everton bracht Sota Hirayama in stelling, maar rechtsback Pedro Emanuel kon nog net ruimen. In de 62e minuut ging Rob Maas diep. Wellicht had de aanvoerder zelf kunnen uithalen, maar hij koos voor een andere oplossing. Hij speelde Sota Hirayama aan, maar die kreeg de bal net niet onder controle.
In de zeventigste minuut moest doelman Helton van FC Porto echt aan het werk. Een bal van Stefaan Tanghe van rechts krulde in de bovenhoek, maar met een hand tikte de sluitpost de bal over het doel. In de slotfase zou de Belg nog een keer overschieten.

FC Porto bleef loeren op de snelle counter en kreeg voornamelijk nog schietkansen. Een vrije trap van Anderson zeilde na een uur spelen net naast het doel en twee schoten van Adriano gingen nog over. De winst van de Portugese landskampioen kwam echter niet in gevaar.

Opstelling: Martin Pieckenhagen, Björn Daelemans, Peter Reekers (46.Marnix Smit), Mark Looms (46.Jan Wuytens), Ragnar Klavan, Rob Maas, Kai Michalke (46.Kwame Quansah), Stefaan Tanghe, Bernard Hofstede (46.Karim Bridji), Everton, Diego Biseswar (46.Sota Hirayama).