dinsdag, 2. mei 2006 - 14:58

Herdenking bij monument Haersterveerweg

Zwolle

Leerlingen van de groep 7 en 8 van de basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp verzorgen donderdag 4 mei 2006 om 20.00 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Haersterveerweg. Dit ter nagedachtenis aan de zeven Zwolse inwoners die op 13 oktober 1944 op de schietbaan aan de Schrevenweg (nu Haersterveerweg) werden gefusilleerd als vergelding voor een gepleegde verzetsdaad.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij hun monument. Sommigen scholen koppelen de herdenkingsplechtigheid aan de nationale dodenherdenking.

Het monument aan de Haersterveerweg is geadopteerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp. Het monument stelt een schietbaan voor met daarop de namen van de zeven Zwollenaren.

Hoewel de officiële herdenkingsdatum 13 oktober is, wordt de herdenkingsplechtigheid gekoppeld aan 4 mei.
Jaarlijks organiseren beide scholen een gezamenlijke herdenkingsplechtigheid met medewerking van scoutinggroep Jan Lijding uit Berkum.

Om 19.15 wordt er verzameld bij het winkelcentrum. Daarna volgt vanaf 19.30 uur een stille tocht naar het monument. Daar is er muziek, een erewacht en wordt een gedicht voorgedragen. Om acht uur klinkt the Last Post en worden twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus. Namens de gemeente legt wijkwethouder Erik Dannenberg een krans.
Provincie:
Tag(s):