zaterdag, 25. maart 2006 - 14:18

Herdenking bij monument Meppelerstraatweg

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Het Turfschip verzorgen op vrijdag 31 maart 2006 een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Sommige scholen koppelen de herdenkingsplechtigheid aan de nationale dodenherdenking. Anderen geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument.

Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel, die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Het monument is in 1987 geadopteerd door basisschool Het Turfschip, samen met de toenmalige basisschool De Schaapskooi. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen.

De school herdenkt elk jaar op 31 maart de slachtoffers. Kort voor tien uur wordt er verzameld bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Vanaf tien uur volgen het welkomstwoord door schoolleiding, het spelen van ‘the Last Post’, 1 minuut stilte, het Wilhelmus, het halfstok hangen van de vlaggen en bloemen leggen door wijkwethouder Van Dooremolen namens de gemeente Zwolle, nabestaanden en leerlingen. Er is een afsluitend woord door schoolleiding.

Na afloop van de plechtigheid vindt er een bijeenkomst plaats in ‘Het Turfschip’ aan de Turfmarkt, waarbij - rond 11.15 uur - leerlingen van groep 8 de zorg voor het monument overdragen aan groep 7. Daarbij zal een gastspreker vertellen over de oorlog en zullen kinderen enkele gedichten voordragen.

De plechtigheid is de tweede in een reeks herdenkingen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. Op 12 april volgen plechtigheden in het Ter Pelkwijkpark en de Pilotenlaan, terwijl op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaatsvindt.
De dag daarop staat in het teken van Bevrijdingsdag.
Provincie:
Tag(s):