woensdag, 25. oktober 2006 - 23:33

Herdenking Schipholbrand: 26/27 oktober

Schiphol-Oost

Op donderdagavond 26 oktober tot en met en vrijdagochtend 27 oktober worden in heel Nederland de slachtoffers herdacht van de brand in het cellencomplex van het detentiecentrum Schiphol-Zuidoost, in de nacht van 26 op 27 oktober 2005. Er is een landelijke herdenkingsdienst in Amsterdam, een nachtwake bij de Schipholgevangenis en er zijn lokale wakes in ondermeer: Boxtel, Eindhoven, Emmen, Enschede, Etten-Leur, Heemskerk, Heerlen, Hoofddorp, Kaatsheuvel, Leeuwarden, Maarssen, Nijmegen, Teteringen, Tilburg, Utrecht, Zaandam en Zwolle.

Bij de Schipholbrand kwamen elf gevangenen om het leven, vijftien raakten zwaar gewond, vele tientallen liepen trauma's op. De slachtoffers waren merendeels mensen die vast zaten om uitgezet te worden.

Het initiatief voor deze wake komt van de Herdenkingsgroep Schipholbrand bestaande uit: Genoeg is Genoeg, Basisbeweging Nederland, Dominicusgemeente Amsterdam, Amsterdam Catholic Worker, Studentenekklesia Amsterdam, Kerk en Vrede, Kritische Gemeente IJmond, Solidariteitsfonds X-Y, Landelijk Ongedocumenteerde Steunpunt (LOS), en vluchtelingeorganisatie PRIME.

De Herdenkingsgroep wil de slachtoffers herdenken, aandacht schenken aan de overlevenden en nabestaanden en stil staan bij het hardvochtige uitzetbeleid van ons land. Op 26/27 oktober vinden de volgende activiteiten plaats:

Op donderdagavond 26 oktober van 21:00 uur tot vrijdagmorgen 8:00 uur zullen tijdens de nachtwake bij het hek van het cellencomplex van het detentiecentrum op Schiphol-Oost diverse sprekers waaronder Huub Oosterhuis, advocate Alie Westerhuis, Chris Keulemans namens Een Royaal Gebaar en een vertegenwoordiger van Amnesty International een toespraak houden. Vanaf 22:00 uur zullen er ongeveer 20 overlevenden van de brand in 2005 aanwezig zijn bij de nachtwake.

Eerder op de donderdagavond is er om 19.30 uur een bijeenkomst in de Dominicuskerk in Spuistraat in Amsterdam. Hier zullen enkele van de ongeveer 20 overlevenden en nabestaanden het woord voeren. Ook andere sprekers zoals bijvoorbeeld Ed van Thijn, columnist Kader Abdolah en imam Hamzah zullen een toespraak houden.
Provincie:
Tag(s):