donderdag, 6. april 2006 - 8:34

Herdenking van 61-jarige bevrijding

In verband met de 61-jarige bevrijding van de gemeente Apeldoorn en Voorst zullen de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums op zondag 16 april (1e Paasdag) op de Canadese Militaire Erebegraafplaats op de Holterberg in Holten een herdenking houden. De aanvang van de herdenking is om 14:30 uur.

Tijdens de herdenking zullen bij de graven van de militairen van de 48th Highlanders of Canada, die omgekomen zijn tijdens de bevrijding in april 1945, bloemen worden gelegd en zal een krans worden gelegd bij het graf van de commandant van de van de 48th Highlanders of Canada, Lt. Col. D.A. MacKenzie.

De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums zullen tijdens de plechtigheid samenspelen met de Somme Battlefield Pipeband uit Frankrijk.

De oud-burgemeester van Apeldoorn en voormalig Commissaris van de Koningin in Utrecht Jhr. Beelaerts van Blokland zal een toespraak houden.

De herdenking zal worden bijgewoond door de Ambassadeur van Canada in Nederland, Mrs Swords en leden van de Canadese Ambassade.

Bij het grote monument op de Canadese Militaire Erebegraafplaats zullen kransen worden gelegd door burgemeester de Graaf van Apeldoorn en burgemeester van Blommenstein van Voorst en door de wethouders van de gemeente Rijssen-Holten.

Op 15 januari 1991 opgericht als een blijvend eerbetoon (levend monument) aan de bevrijders van Apeldoorn en omgeving in de aprildagen van 1945.

Met name gebeurde dit door het Canadese leger, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor het regiment met de naam: 48th Highlanders of Canada.

Opvallend was dat dit regiment beschikte over een eigen Pipeband, waarvan de leden ook hun deel in de strijd geleverd hadden.

De uniformen van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums zijn nagenoeg identiek aan de uniformen die de leden van de 48th Highlanders of Canada destijds droegen.
De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben tijdens diverse herdenkingceremonies gespeeld in Nederland en Frankrijk.

De Somme Battlefield Pipe Band werd opgericht in 1989 als eerbetoon aan de vele ‘kilted soldiers’ die in de eerste Wereldoorlog in Frankrijk gevochten hebben en waarvan er vele zijn gesneuveld en begraven in Frankrijk en voornamelijk in het Somme Departement.

Aan de uniformen, die de leden van de Somme Battlefield Pipe Band dragen, herkent men de diverse Regimenten, welke destijds aan de strijd deelnamen.

De Somme Battlefield Pipe Band speelt dan ook in heel Frankrijk op Britse herdenkingceremonies. Verder hebben zij opgetreden in Groot Brittannië, Duitsland, Italië, België en Nederland. Zij hebben in 1996 een eerste CD opgenomen terwijl de tweede cd recentelijk in 2006 is uitgebracht.

Beide Pipebands hebben voor het eerst samengespeeld in 1999 in Arromanches (Normandië) in Frankrijk.

Daar de twee Pipebands dezelfde achtergrond hebben is er een hechte vriendschap ontstaan, die resulteert in jaarlijkse ontmoetingen en workshops.

Dit jaar zal een band gevormd worden uit beide Pipebands, die deelnemen aan ceremonies gehouden in het paasweekend. Zo zal op zondag 16 april 2006, om 14.30 uur de jaarlijkse herdenking van de gesneuvelde leden van het Regiment 48th Highlanders of Canada op de Canadese Erebegraafplaats in Holten plaatsvinden.

Tijdens deze plechtigheid zal uiteraard ook stilgestaan worden bij alle op de erebegraafplaats begraven Canadese soldaten.
Provincie:
Tag(s):