woensdag, 3. mei 2006 - 11:10

Herdenking van slachtoffers met kranslegging

Schouwen-Duiveland

Donderdag 4 mei herdenkt Nederland diegenen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld zijn omgekomen. Ook zij die bij het uitoefenen van een vredesmissie of door terreur om het leven zijn gekomen worden deze dag herdacht. Op Schouwen-Duiveland gebeurt dit met een centrale herdenking in Renesse. Daarnaast worden ook in Bruinisse en Zierikzee kransen gelegd.

Programma Renesse:

Tijdens een korte samenkomst (19.00-19.40 uur) in het dorpshuis zijn er toespraken door P. Stal, directeur van basisschool ’t Staepel ‘of en door burgemeester J.J.P.M. Asselbergs. Ook zijn er enkele voordrachten door leerlingen uit de groepen 7 en 8. Rond 19.40 uur vertrekt het gezelschap vanuit het dorpshuis naar het verzetsmonument aan de Oude Moolweg. Dit monument is geadopteerd door basisschool ’t Staepel ‘of. Na de kranslegging door het gemeentebestuur, leden van het Voormalig Verzet en leden van de Vomi-Zeeland volgt het insteken van bloemen door leerlingen van ’t Staepel’of.

Leden van muziekvereniging Luctor et Emergo vertolken koraalmuziek. Na het blazen van de Last Post en twee minuten stilte (20.00 uur) worden twee coupletten (vers 1 en 6) van het Wilhelmus gespeeld en volgt een rondgang langs de graven van de ‘tien van Renesse’. Na afloop is er, vanaf 20.15 uur, nog een informeel samenzijn in het dorpshuis.

Programma Zierikzee:

Centraal staat de kranslegging bij het Joods monument aan de Grachtweg. Dit gedenkteken is geadopteerd door de J.L. de Jongeschool. Leerlingen, ouders en belangstellenden vertrekken om 18.30 uur vanaf het schoolgebouw in ’t Vrije, richting Grachtweg. De tocht wordt begeleid door de drumband van Kunst en Eer.

Omstreeks 18.45 uur arriveert de stoet bij het monument, waar Kunst en Eer koraalmuziek ten gehore brengt. Daarna worden bij het monument kransen/ bloemen gelegd door leerlingen van de school, wethouder R. J. van der Wekken en anderen. Vervolgens dragen enkele basisschoolleerlingen uit de bovenbouw een gedicht voor.

Daarna houdt de gemeentelijke vertegenwoordiger een korte toespraak. Na het spelen van de Last Post door Kunst en Eer en het in acht nemen van een minuut stilte wordt de plechtigheid omstreeks 19.05 uur afgesloten met het spelen van twee coupletten (1 en 6) van het Wilhelmus onder muzikale begeleiding van de drumband van Kunst en Eer en een aantal koperblazers.

Programma Bruinisse:

Belangstellenden voor de plechtigheid in Bruinisse kunnen zich om 19.20 uur verzamelen in de hal van ’t Durps’uus, waarna de gemeentelijke vertegenwoordiger de aanwezigen kort toespreekt. Om 19.40 uur vertrekt de stoet vanuit het dorpshuis richting begraafplaats, waar wethouder G. E. Houtekamer namens de gemeente een krans legt. Leerlingen van de Meerpaal en Op Dreef leggen vervolgens een graftak en dragen gedichten voor.

Na het blazen van de Last Post volgen twee minuten stilte. De plechtigheid wordt afgesloten met het spelen van de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus, daarna is er nog gelegenheid voor een kort samenzijn in het dorpshuis.
Provincie:
Tag(s):