maandag, 3. april 2006 - 19:11

Herinneringsboom vertrekkende raadsleden

Zwolle

De twintig leden van de vorige gemeenteraad die woensdag 15 maart 2006 afscheid namen, bieden de inwoners van de gemeente Zwolle een herinneringsboom aan. Bij het Kerkbrugje wordt de wintereik op vrijdag 7 april 2006 geplant.

De boom is een cadeau van de oud-raadsleden. Het is de eerste keer voor Zwolle, en vermoedelijk ook voor Nederland, dat een dergelijke raadsboom als blijvende herinnering door oud-politici aan een stad wordt gegeven.

De wintereik die wordt geplant is behoorlijk uit de kluiten gewassen. Zwolle kent vooral veel zomereiken. De zomereik groeit makkelijker en verspreidt zich sneller, maar de wintereik behoudt langer haar bladeren.

De initiatiefnemers hebben niet zomaar voor een eik gekozen. De symboliek rond de eik is al heel oud. Zo bevond zich in het oude Griekenland, in Epirus, het oudste Griekse orakel: de heilige eik van Dodona. In Griekenland was de eik aan Zeus gewijd, de oppergod. Men geloofde dat Zeus door het ruisen van de bladeren zijn wil bekendmaakte. Men kwam er dus om ´raad´ te vragen. Daarmee sluit de boom ook goed aan bij deze gelegenheid.

Een boom heeft ook een algemene symboliek. In dit verband zou je in de takken de verschillende partijen kunnen zien, in de bladeren de mensen, allemaal verschillend. Alles komt uit in één stam: alle raadsleden hebben allemaal het goede voor onze stad gezocht in de vele genomen beslissingen. De wortels van de boom wortelen in de Zwolse aarde, de stad die hen allen lief is.
Tenslotte, het hout van een eik is hard en daarom staat de eik ook symbool voor kracht. De raadsleden die afscheid hebben genomen wensen de nieuwe raad veel daadkracht en wilskracht toe.

De twintig raadsleden hopen dat dit het begin wordt van een traditie van raadsbomen in de stad. Bij deze boom komt een bordje “raadsboom 2006�. De raadsleden geven de suggestie mee om van de boomplant een Zwolse traditie te maken. “Misschien komt er ooit nog eens een bankje bij te staan. Dan kunnen alle Zwollenaren op een mooi punt van een schaduwrijke plek genieten. Wellicht strijkt er dan ook nog wel eens een (oud) raadslid neer. En heel, heel misschien wordt het in de toekomst dan wel een ROP, een raadsleden ontmoetingsplek�, schetst Alet Boukes, oud-CDA-raadslid en een van de initiatiefnemers van de raadsboom.

Het programma begint op vrijdag 7 april 2006 om 16.00 uur. Plaats van verzameling is voor het appartementencomplex Genverberg. Ter verhoging van de feestvreugde is er een draaiorgel aanwezig. Na afloop van de boomplant is er een samenzijn in de Oosterkerk, met een drankje.
Provincie:
Tag(s):