woensdag, 13. december 2006 - 23:42

Hersenactiviteit vrouwen tijdens orgasme blootgelegd

Groningen

Vrouwen verliezen de controle over zichzelf wanneer ze een orgasme hebben. Dat kan geconcludeerd worden uit het feit dat tijdens het orgasme de linker orbito-frontale kwab van de hersenen minder doorbloed is. Dit blijkt uit onderzoek van een multi-disciplinair onderzoeksteam van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het is voor het eerst dat de hersenactiviteit van vrouwen tijdens het orgasme is onderzocht.

Uit hersenscans blijkt dat de linker orbito-frontale kwab tijdens het orgasme minder doorbloed is dan tijdens een toestand van hoge seksuele opwinding zonder orgasme. “We weten dat dit gebied betrokken is bij in toom houden van allerlei driften�, zegt neuroanatoom Janniko Georgiadis. “Dat is ook wel bekend uit de psychopathologie.

Andere hersengebieden zijn juist extra actief. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kleine hersenen. Waarschijnlijk zijn deze betrokken bij spiersamentrekkingen die typerend zijn voor het orgasme. Ook vond de onderzoeker een verband tussen de mate van seksuele opwinding en de doorbloeding van de middenhersenen. Daar liggen dopamine producerende cellen. Dit kan betekenen dat dopamine een rol speelt bij de seksuele opwinding tijdens het orgasme.

De resultaten zijn gebaseerd op de gegevens van twaalf vrouwen, samen goed voor 20 orgasmes. Zij kregen tijdens het experiment radioactief water ingespoten. Daarmee kan de doorbloeding van de hersenen – een belangrijke maat voor hersenactiviteit – met een PET-scanner zichtbaar gemaakt worden.

Hoewel er nog geen directe klinische toepassingen zijn, hoopt Georgiadis met zijn onderzoek wel bij te dragen aan het oplossen van seksuele problemen. “Vrouwen die geen orgasme kunnen krijgen kunnen dat als een groot gemis ervaren. Je wilt niet weten welke kunstgrepen ze uithalen om die climax toch te bereiken. Een deel van de problematiek ligt in het brein. Toch weten we bijna niets over de rol van de hersenen bij seksueel gedrag. Dan is elk brokje kennis winst.�
Categorie:
Tag(s):