woensdag, 6. september 2006 - 13:53

Hersenen man/vrouw reageren verschillend op chocolade

Utrecht

De hersenen van mannen en vrouwen reageren verschillend op het eten van grote hoeveelheden chocolade. Na het eten van veel chocolade worden bij mannen andere gebieden in de hersenen actief dan bij vrouwen. Dit ontdekte bioloog en voedingsonderzoeker Paul Smeets in zijn MRI-onderzoek dat hij verrichtte in het UMC Utrecht.

In het onderzoek kregen twaalf mannen en twaalf vrouwen, na een nacht vasten, zoveel chocolade te eten als ze maar op konden. Om te testen hoeveel zin de proefpersonen in chocolade hadden, kregen ze vóór en ná het chocolade-ontbijt een beker chocolademelk te drinken. Met een MRI-scan bepaalde Smeets ondertussen hun hersenactiviteit.

Alle proefpersonen reageerden daarbij verschillend. Dat was zowel na het eten van de chocola als ervoor. Bij zowel de mannen als de vrouwen reageerden andere hersengebieden. Dat betekent, dat het gevoel van verzadiging in de hersenen zichtbaar is te maken, maar ook dat mannen en vrouwen verschillend omgaan met de bereikte verzadiging.

Dit onderzoek kan van belang zijn voor het bedenken van toekomstige voedingsmiddelen, die wél een verzadigingsgevoel geven maar toch weinig calorieën bevatten. Deze voeding zou voor mannen en vrouwen van een verschillende samenstelling kunnen zijn.
Provincie:
Tag(s):