woensdag, 6. september 2006 - 17:35

'Het geheim van de smid'

Eindhoven

In september wordt er flink vuur gestookt in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven. Er zijn namelijk tientallen specialisten uitgenodigd om metalen te bewerken zoals in de prehistorie en middeleeuwen. Deze 15 teams zullen technieken demonstreren zoals bijvoorbeeld het smeden van ijzer en het gieten van brons.

Uit ijzeroer wordt echt ijzer gewonnen in ovens die dag en nacht staan te loeien. Het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven experimenteert al ruim 15 jaar met het winnen van ijzer zoals in de prehistorie in Brabant. Er wordt jaarlijks geëxperimenteerd in zowel Eindhoven als in Duitsland, Denemarken en Frankrijk.

Het metaalsymposium duurt van 13 tot en met 17 september, met als hoogtepunt ‘Het geheim van de smid’ op 16 en 17 september. Er hebben zich teams aangemeld uit Nederland, Duitsland, Engeland, Amerika, Zwitserland, Roemenië, Polen en diverse andere landen. Naast het ‘echte ambacht’ zijn er ook archeologen, wetenschappers en andere specialisten aangemeld. Al deze mensen komen niet alleen voor het ‘oude metaal’, maar ook om uitleg te geven aan het geïnteresseerde publiek. Maar of u van hen écht het ‘geheim van de smid’ te horen krijgt…

Op 16 en 17 september is er ook voor kinderen veel te beleven en te doen, met een kinder-doe-kaart kunnen ze zelf aan de slag… In de prehistorische smederij kunnen kinderen zelf smeden! Met behulp van de smid wordt een beiteltje gemaakt, compleet met een houten handvat. In de middeleeuwen kunnen kinderen in het huis van de ambachtsman een tinnen muntje gieten.

Tijdens het 'geheim van de smid' wordt er met name gewerkt met metalen die in de prehistorie en middeleeuwen beschikbaar waren. Deels gebeurt dit op 'authentieke wijze', deels als archeologisch experiment, met elektriciteit en gas. Eindhovense kunstenaars laten zich op hun beurt hierdoor inspireren en verwerken de 'middeleeuwse' en 'prehistorische' metalen tot sieraden.
Provincie:
Tag(s):