woensdag, 29. maart 2006 - 10:41

Het Loo à la Carte tijdens museumweekend

Apeldoorn

Paleis Het Loo neemt ook dit jaar deel aan het Museum-weekend op zaterdag 8 en zondag 9 april. Het museum biedt hierbij een aantal extra activiteiten.Entree dit weekend slechts € 3,00 p.p. Kinderen tot en met 5 jaar gratis. In de verzameling van Paleis Het Loo bevinden zich bijzondere voorwerpen met een verrassend verhaal. Het museum sluit met de bezoekersroute Het Loo à la carte bij het thema van het Museumweekend, De Kunst van het Weten, aan.

Deze route voert de bezoeker door de paleisvertrekken en schenkt speciale aandacht aan objecten waar leuke ‘weetjes’ over te vertellen zijn.

Zo is in de Toiletkamer van koningin Sophie de kleurrijke Moorse spiegel te zien die in de jaren zeventig werd uitgeleend aan de rekwisietenafdeling van het NOB voor opnames van de populaire kinderserie Tita-tovenaar. In de kapel ligt de zogenaamde Watersnoodbijbel; deze driehonderd jaar oude Statenbijbel werd in een kostbare omslag gestoken en als geschenk aan koning Willem III aangeboden, als dank voor zijn inzet bij de Watersnood van 1861.

In de Tweede Wereldoorlog werd de bijbel gestolen; later werd hij echter in de bossen door zigeuners gevonden en weer terugbezorgd op het Paleis! In de Oostvleugel is sinds kort een aantal bijzondere ‘troonzetels’ te zien. Door hun enorme afmetingen en houtsnijwerk spreken de tronen bijzonder tot de verbeelding.

Naast de route Het Loo à la carte is in het Stallencomplex de tentoonstelling “Een Koninklijk Fotoalbum, deel VII� te bezichtigen. Tijdens het Museumweekend wordt hierbij een speciale film vertoond, waarop bekende Nederlanders vertellen over hun fotomoment met leden van de koninklijke familie, zoals cabaretier Paul van Vliet, die enkele anekdotes vertelt. Het park rond jachtslot Het Oude Loo, alleen geopend in
de maanden april en mei, is tijdens het Museumweekend toegankelijk voor publiek.
Provincie:
Tag(s):