zondag, 8. oktober 2006 - 12:29

'Het mysterie van de vrijmetselarij'

Eindhoven

Voor het eerst in de 250 jaar dat de vrijmetselarij in Nederland bestaat, gunden de Loges in Nederland een uniek kijkje in de wereld van de vrijmetselarij. En uniek is het zeker want een Loge van vrijmetselaren is een vereniging met een besloten karakter waar men door middel van inwijding lid van wordt. De vrijmetselarij kan het best worden omschreven aals een methode om mens mensen te stimuleren bewust denkend in het leven te staan. Dat doel is niet uniek, maar de methode is dat wel: er wordt gebruik gemaakt van symbolen en rituelen. Ze zijn op zoek naar een waarheid.

Bezoekers kregen zaterdag uitleg wat vrijmetselaars doen en men werd rondgeleid in de "werkplaats", een soort tempel waar men in kostuum samenkomt. De werkplaats moet als heilig worden beschouwd. Een zogenaamde "dekker", die de poort met degens bewaakt moet middels een paswoord gepasseerd worden alvorens men naar binnen kan.

Vrijmetselarij is voor veel mensen toch iets mysterieus. Of dat na deze open dag veranderd ? Ook dat blijft een raadsel.
Provincie:
Tag(s):