dinsdag, 4. april 2006 - 8:50

Het Nieuwendammerbootje vaart weer!

Amsterdam

Het Nieuwendammerbootje, het IJ-veer XIII, vaart ook dit jaar weer op het IJ, dankzij het AOM, de stadsdelen Centrum, Noord en Zeeburg en het GVB Veerbedrijf en heeft er een leuk halte bijgekregen, nl. Het Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Het Amsterdams Openbaar vervoers Museum is niet alleen het museum waar historische trams een goed onderdak vinden maar ook de historische IJ-veren van Amsterdam. In de eerste helft van de 20ste eeuw beschikte Amsterdam namelijk over een uitgebreid veerlijnennet over het IJ. Dit om woon-werkverkeer tussen de hoofdstad en de dorpen aan de noordelijke IJ-oevers mogelijk te maken.

Eén van de IJ-veren, IJ-veer XIII gebouwd in 1927, dankt zijn bijnaam 'Het Nieuwendammerbootje' aan zijn vele dienstjaren op de lijn Centraal Station - Nieuwendam v.v. Met de komst van de IJ-tunnel en Coentunnel werd een groot gedeelte van de vloot overbodig en verkoop volgde.

De bijna twee uur durende IJ-buurtveertochten beginnen achter het Centraal Station, bij steiger 10 aan de De Ruyterkade. Let op: door werkzaamheden aan de Noord-Zuid lijn kan deze afvaartplaats (tijdelijk) verplaatst zijn (vertrekplaats van de waterbus naar het Java-eiland).

Er zijn haltes bij het Muziekgebouw aan 't IJ, op het Java- en KNSM-eiland, de kop van Sporenburg en in het oude Nieuwendam (bij café 't Sluisje ). Daar kunt u zowel opstappen als de tocht onderbreken voor bijvoorbeeld een wandeling, waarna u de tocht later op de middag met hetzelfde kaartje kunt voortzetten.

Een vaart met het IJ-buurtveer is niet alleen een heerlijk nautisch tochtje op een historische salonveerboot. Indirect levert u ook een bijdrage aan het onderhoud en de verdere restauratie van dit varende mobiele erfgoed.
Provincie:
Tag(s):