dinsdag, 24. oktober 2006 - 13:43

'Het verhaal van Lelystad'

Lelystad

Vijf maanden lang heeft Lelystad gegonsd van de verhalen. Verdeeld over tientallen kleine bijeenkomsten verspreid over de stad hebben ruim tweehonderdvijftig inwoners hun eigen ‘verhaal van Lelystad’ verteld. Verhalen recht uit het hart. Vaak ging het over de stad, maar nog vaker over de weg die men heeft afgelegd vóór men in Lelystad belandde.

Want gereisd heeft men! Bestaat niet bijna de hele bevolking uit migranten? Of ze nu uit Zeeland of Drenthe kwamen, uit Amsterdam, uit Marokko of Suriname, ze zijn op reis gegaan. Na de komst van polderpioniers namen zo steeds weer nieuwe groepen inwoners het stokje over. Ook zij moesten pionieren om zich in deze nieuwe stad staande te houden, zich thuis te gaan voelen. Hoe deden ze dat?

De verhalen werden verteld in vele huiskamervertelkringen, maar ook op scholen, in buurthuizen, woonzorgcentra, de bibliotheek en in een versierde oude polderschaftkeet die getrokken door een bejaarde tractor als een karavaan door de stad ging.

Dit inspirerende vertelproject werd een jaar geleden bedacht door gemeente en Bibliotheek Lelystad. In maart/april ging een klein projectteam van start en legde contacten met plaatselijke partnerorganisaties. Vanaf 28 mei konden inwoners, jong en oud, mannen en vrouwen, ‘oude’ en ‘nieuwe Nederlanders’, hun verhaal kwijt op tientallen kleine ‘podia’.
ober

In een flitsende eindvoorstelling op zaterdag 28 oktober a.s. in de bibliotheek van Lelystad stellen twintig van de vertellers, vrouwen en mannen, jong en oud, de stad en haar inwoners aan het publiek voor, afgewisseld met muziek door weer andere Lelystedelingen. Ook de verteltrainers van de bibliotheek, Corry Kistemaker en Tom Draisma laten u proeven van hun vertel- en luisterreizen door de wijken van de stad.

Bibliotheek Lelystad heeft regisseuse Anne van Delft aangetrokken om de eindvoorstelling vorm te geven. Zij is bekend van de Amsterdamse vertelfestivals en van diverse originele stedelijke vertelprojecten in het land. Onder haar bezielende leiding is een bijzondere voorstelling gecreëerd, die het hart van het publiek zal weten te raken.
Provincie:
Tag(s):