zaterdag, 21. oktober 2006 - 14:02

Het wordt stil in Vries…

Vries

Vanaf maandag vinden er bijzondere asfalteringswerkzaamheden plaats op de Nieuwe Rijksweg in Vries. Normaal gesproken is het asfalteren een jaarlijks terugkerende routineklus voor de afdeling Gemeentewerken, maar dit ligt toch anders. Er wordt voor het eerst op een gemeentelijke weg stil asfalt geplaatst.

Normaal gesproken wordt een asfaltweg bij onderhoudswerkzaamheden voorzien van een slijtlaag of een asfaltdeklaag. Deze laag bestaat uit een dichtasfaltbeton of een steenmastiekasfalt.

Het is voor het eerst dat nu in de gemeente Tynaarlo op een gemeentelijke weg een stil asfaltmengsel wordt gedraaid. Dit dicht asfaltmengsel bestaat uit een steenstructuur met ca. 10 % holle ruimte, die het geluid van de banden veel beter absorberen. Dit mengsel is vergelijkbaar met het mengsel dat de provincie Drenthe op de N-34 nabij Zuidlaren heeft gedraaid.

Het stillere asfaltmengsel geeft een geluidsreductie van ca. 3 decibel. Dit lijkt weinig maar is zeer goed merkbaar. Drie decibel reductie betekent een halvering van het geluidsniveau op de doorgaande weg in Vries.
Provincie:
Tag(s):