donderdag, 30. maart 2006 - 19:51

Historisch Café over archeologie

Apeldoorn

Archeologie in Apeldoorn is het thema van het Historisch Café dat vrijdag 7 april wordt gehouden in CODA. Deskundigen vertellen onder meer over de resultaten van de opgraving bij de historische herberg het Rode Hert in Beekbergen. Het Historisch Café is een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in de Apeldoornse geschiedenis.

Het Café is op vrijdag 7 april van 17.00 tot 19.00 uur in het CODA Café, Vosselmanstraat 299. De toegang is gratis!

Jan Weertz, archeologisch medewerker bij de Gemeente Apeldoorn, houdt een verhaal over (Bij)geloof, traditie of historie. Bij dit thema is het maar de vraag hoe je er tegenaan kijkt. Wat voor de één geloof is, is voor de ander bijgeloof. Zo kan het verschijnsel midwinterhoornblazen op verschillende manieren worden uitgelegd. De heer Weertz laat de verschil-lende interpretaties de revue passeren.

Chris Nieuwenhuize van de Archeologische Werkgroep Apeldoorn vertelt over de opgraving van de historische herberg het Rode Hert in Beekbergen. Deze herberg speelde in de middeleeuwen een rol in de kleurrijke geschiedenis van het Veluws landsgericht op het Herenhul, waar de hertog van Gelre jaarlijks recht sprak. Naast resten van de herberg werd een soort waterput ontdekt, waarschijnlijk een drinkplaats voor vee, waarin rond 1350 een grote hoeveelheid drink- en schenkgerei was gestort. In de vitrine in de CODA Bibliotheek aan de Vosselmanstraat zijn vondsten van deze opgraving te zien.

Als afsluiter van het Historisch Café wordt het Apeldoorns Historisch Cahier over de dienstensector gepresenteerd.

Het Historisch Café is een initiatief van het Apeldoorns Erfgoedplatform waarin verenigingen en instellingen als Historische Vereniging Felua, Vereniging Oud Apeldoorn, Stichting Apeldoornse Monumenten, Stichting Bouwhuis, AWA, Stichting Oudheidkamer Uddel en Oudheidkundige Vereniging De Marke, de werkgroep Indisch Erfgoed, Stichting Koninklijk Apeldoorn en Paleis Het Loo samenwerken met CODA en de gemeente Apeldoorn.
Provincie:
Tag(s):