dinsdag, 7. maart 2006 - 18:28

Historische terugblik Grand Prix Bahrein

Op 04-04-04 werd in Bahrein de allereerste Grand Prix in het Midden Oosten verreden. Bahrein ligt in de Perzische Golf en bestaat uit zesendertig eilanden ongeveer tweeëntwintig kilometer ten oosten van Saudi-Arabië. Op het grootste eiland ligt in het noorden de hoofdstad Manama en dertig kilometer zuidelijker in Sakhir ligt het “Bahrain Racing Circuit�.

De derde race op dit circuit is meteen de seizoensopener. De afgelopen tien jaar was die eer weggelegd voor Melbourne, maar deze stad is op dit moment in de ban van de Commonwealth Games en komt later op de kalender aan bod.

De eerste race in Bahrein werd gedomineerd door Ferrari. Het team had in 2004 ook de eerste twee races al gewonnen en was ook in Bahrein oppermachtig. Michael Schumacher en Rubens Barrichello pakken er de eerste startrij en staan als nummer één en twee op het podium. Achter de Ferrari’s is het echter een stuk spannender. De BAR’s en Renault’s strijden er om de overige plaatsen. Button wordt derde, Trulli vierde. Sato scoort zijn eerste punten op plaats vijf en Alonso wordt zesde. De laatste punten zijn voor Ralf Schumacher in de Williams op plaats zeven en Mark Webber met Jaguar op acht.

2005 was het jaar van Fernando Alonso, ook de race in Bahrein. Renault is tot dan toe alle andere teams te snel af en wint de derde race uit drie. Ferrari komt in het hele verhaal in Bahrein niet meer voor. Althans, niet in de race. In de kwalificatie staat Michael Schumacher nog op plaats twee en tijdens het begin van de race kan hij Alonso nog aardig bijhouden. Maar in de elfde ronde valt de hydraulica uit en moet Schumacher opgeven. Ook teamgenoot Barrichello presteert slecht en eindigt op één ronde buiten de punten.

Maar waar verliezers zijn is vast en zeker ook een winnaar te bekennen. En niet één, naast Fernando Alonso zet ook Jarno Trulli een puike prestatie weg. Hij scoort de tweede podiumplaats voor Toyota en staat hiermee ook tweede in de wk-stand. De publiekslieveling van de race in het Midden-Oosten staat echter niet op het podium, maar eindigt op plaats vijf. Pedro de la Rosa mag voor één keer het McLaren stuur overnemen van de geblesseerde Juan Pablo Montoya.

De la Rosa heeft zinderende gevechten met veel van zijn collega’s en brengt het publiek in extase. Helaas voor hem verremt hij zich ook een enkele keer waardoor hij genoegen moet nemen met plaats vijf. Wel zet hij de snelste raceronde neer. Zijn teamgenoot Kimi Raikkonen behaalt het podium wel en wordt derde, gevolgd door Ralf Schumacher op plaats vier. Mark Webber eindigt op plaats zes, gevolgd door Felippe Massa en David Coulthard, die voor de derde race op een rij punten scoort voor het nieuwe Red Bull team, dat erg goed uit de verf komt in het begin van het seizoen.

De komende Grand Prix zullen we zien wie er in de winter wie voor de gek heeft gehouden. Drie coureurs zullen hun debuut maken. De kersverse GP2 kampioen Nico Rosberg debuteert voor Williams, waar hij al langer voor test. Scott Speed, vorig jaar al in actie op vrijdag voor Red Bull, maakt zijn debuut bij Toro Rosso. Als laatste een relatief onbekende, Yuji Ide. De Japanner reed vorig jaar Formule Nippon, waarin hij tweede werd en het Japanse Super GT kampioenschap. Ide rijdt voor het nieuwe Super Aguri team naast landgenoot Takuma Sato.

Wist u dat?
- Er in 1932 voor het eerst olie is gevonden in Bahrein.
- De race in Bahrein wordt verreden over 57 ronden van 5412 meter.
- De negen verdiepingen hoge toren, de Sakhir toren wordt genoemd.
- Dat deze toren plaats biedt aan de VIP’s die de race bezoeken.
- Het langste rechte stuk meer dan een kilometer lang is.
- Het circuit complex ook een testoval omvat van 2500 meter.
- Bahrein sinds 14 augustus 1971 onafhankelijk is.
- Bahrein voordat het Formule 1 races organiseerde al de “Bahrain International Rally� heeft georganiseerd.
Categorie:
Tag(s):