dinsdag, 2. mei 2006 - 19:25

Historische terugblik Grand Prix Europa

Dit weekeinde wordt de Grand Prix van Europa verreden, op de Nürburgring in Duitsland. Niet alle Grand Prix’ van Europa zijn hier verreden. In 1983 en 1985 is deze verreden op Brands Hatch. In 1993 is deze verreden op Donington Park, volgens velen de beste race van Ayrton Senna ooit. In 1994 en 1997 heeft Jerez de eer gehad de Europese Grand Prix te organiseren.

Sinds 1999 wordt de Grand Prix steevast op de Nürburgring verreden. Maar er zijn toch veel meer races op dit circuit verreden? Inderdaad, de Nürburgring heeft een rijke historie!

Van 1951 tot en met 1976 is er twintig maal de Grand Prix van Duitsland verreden. Op de tweeëntwintig kilometer lange Nord-schleife legde de coureurs in de beginjaren tweeëntwintig ronden af in de “Groene Hel�, zoals het circuit toen ook wel vernoemd werd. Het was een circuit voor de grote namen. In 1968 wist Jacky Stewart er met meer dan vier minuten voorsprong op Graham Hill te winnen.

Het circuit is echter ook beroemd geworden door de vele ongelukken. Het bekendste is wel de crash van Niki Lauda in 1976. Lauda wist levend aan de vlammenzee te ontsnappen maar draagt nog steeds de littekens van zijn crash.

Na 1976 is de Nürburgring lange tijd van kalender geweest. In 1984 keert de Formule 1 er terug op de Süd-schleife een circuit van nog geen vijf kilometer. De veiligheid is er sterk verbeterd, de charme is weg.

Op dit nieuwe circuit wordt niet alleen de Grand Prix van Europa verreden, er is ook twee maal de Grand Prix van Luxemburg verreden, 1997 en 1998. Met deze kunstgrepen heeft men een tweede Grand Prix naar het “Schumacher gekke� Duitsland weten te halen.

De meest opmerkelijke Grand Prix op de “nieuwe� Nürburgring wordt verreden in 1999. In de stromende regen vallen de toppers één voor één uit en weet het nog jonge Stewart team met Johnny Herbert haar eerste en enige race te winnen. Jacky Stewart heeft de race dus als coureur en als teambaas gewonnen! Jarno Trulli wordt tweede in een Prost en Rubens Barrichello completeert het podium eveneens in een Stewart. Op een zesde plaats komt Marc Gene binnen in een Minardi, een zeldzame prestatie!

Vorig jaar was Kimi Raikkonen de sterkste man op de Nürburgring, maar hij won niet. Raikkonen vangt de race aan vanaf de tweede startplaats, achter Nick Heidfeld. Hij ligt het grootste deel van de race aan de leiding, maar in de laatste ronde slaat het noodlot toe. De voorwielophanging begeeft het door hevige trillingen in de wagen. De trillingen worden veroorzaakt door een remvlak op de band van Raikkonen en dat zorgt er voor dat Kimi aan het einde van het rechte stuk hard de grindbak in gaat. Fernando Alonso erft zo de zege, Heidfeld wordt verdienstelijk tweede en Barrichello pakt de laatste podiumplaats. Opmerkelijk is de vierde plaats van David Coulthard in de Red Bull, zijn beste prestatie van afgelopen seizoen.

Dit jaar wordt de race verreden over 60 ronden van 5,148 kilometer. Over het weer kan weinig zinnigs gezegd worden. In de Eifel kan het zonnetje schijnen, maar de race kan ook helemaal verregenen.

Wist u dat…?
- Jacques Villeneuve zijn eerste Grand Prix won op de Nürburgring, 1996.
- Rubens Barrichello in 2002 mocht winnen nadat hij in dat zelfde jaar in Oostenrijk de zege aan Schumacher moest laten.
- De Nürburgring na Spa-Francorchamps het meest dichtbij gelegen circuit is voor het Nederlandse publiek.
- De Nürburgring ooit uit 172 bochten bestond.
Categorie:
Tag(s):