woensdag, 23. augustus 2006 - 10:27

Historische terugblik Grand Prix van Turkije

Op 10 september 2003 werd begonnen met de bouw van het nieuwe circuit in de omgeving van Istanbul. Voor het ontwerp van dit nieuwe circuit tekende Hermann Tilke. De Duitser ontwierp ook de nieuwe circuits in Maleisië, Bahrein en China.

Voor de bouw van dit circuit was niet zo veel geld beschikbaar als bij de andere landen. Maar de 120 miljoen dollar volstond ruimschoots om een mooi circuit te bouwen. In een heuvelachtig gebied met veel bomen vond hij de perfecte locatie voor het nieuwe circuit.

Het circuit is 5,340 kilometer lang en kent veel hoogte verschillen. Door deze heuvels wordt het circuit extra interessant voor de coureurs, die bijna alleen nog maar op vlakke circuits rijden. Het circuit wordt linksom gereden.

Met dit circuit wordt een trend in de Formule 1 voortgezet die al jaren aan de gang is. Er worden steeds nieuwe gebieden aangedaan die nog nooit een Grand Prix georganiseerd hebben. Vorig seizoen werd de eerste Formule 1 Grand Prix verreden in Turkije. Dat land heeft net als China en Bahrein geen echte racecultuur en nog nooit een Formule 1 coureur voortgebracht. Toch staan er al enkele Turkse coureurs te popelen om Formule 1 te gaan rijden.

Vorig jaar was de eerste race in Turkije. Het werd een zege voor Kimi Raikkonen. Het was echter niet het complete succes waar McLaren tijdens de race op hoopte. Hun andere coureur, Juan Pablo Montoya, ligt namelijk tweede en een maximale score lijkt in zicht voor McLaren. Montoya verliest echter veel tijd nadat hij wordt geraakt door Tiago Monteiro. Het is extra zuur voor McLaren dat net hun grootste concurrent Fernando Alonso de tweede plaats erft, waardoor hij slechts twee punten verliest op Raikkonen.

Achter Alonso finishen Montoya en Fisichella op plaats drie en vier. Jenson Button wordt vijfde, Jarno Trulli zesde. Red Bull Racing heeft een bijzonder goed weekend in Turkije en finisht met twee coureurs in de punten, David Coulthard op zeven en Christian Klien op acht.

Michael Schumacher heeft een slechte race in Turkije, hij moet na een aanvaring met Mark Webber de pits opzoeken, komt na reparatie nog wel de baan op, maar rijdt zich niet meer in de uitslag. Nederlander Robert Doornos wordt dertiende, Christijan Albers valt uit.

De Turkse Grand Prix zal worden verreden over 58 ronden, waarmee de race 309,356 kilometer lang is.

Wist u dat?
- Het circuit uit veertien bochten bestaat, zes rechtsom en acht linksom.
- Het circuit 14 tot 21,5 meter breed is.
- Het rechte stuk op start finish 655,5 meter lang is.
- De maximale hellingshoek op het circuit 8,145 graden is
- Er 130.000 bezoekers op het complex terecht kunnen.
- En dat er 12.000 parkeerplaatsen zijn voor auto’s.
- De gebouwen rond het circuit in Turkse stijl zijn gebouwd.
- De Turk Jason Tahnici vorig jaar een demonstratie ronde reed in een Jordan.
- Hij dit seizoen GP2 rijdt, in het bijprogramma van het Formule 1 weekend.
Categorie:
Tag(s):