maandag, 16. oktober 2006 - 17:34

Historische vliegtuigen starten motoren bij Aviodrome

Lelystad

Het imposante geronk, zuinige gesputter en zoete gepruttel zal niet van de lucht zijn, wanneer op zaterdagavond 21 oktober de motoren van een aantal historische propellervliegtuigen bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome zal worden gestart. Vliegtuigmotoren die dateren uit de Eerste Wereldoorlog, maar ook motoren die stammen van lang ná de Tweede Wereldoorlog, zullen dan op de Luchthaven Lelystad letterlijk strijden om de boventoon.

De Fokker S.11, een lesvliegtuig waarmee de Koninklijke Luchtmacht vloog in de jaren vijftig en zestig, is het kleinste vliegtuig waarvan de motor zal worden gestart. Het grootste vliegtuig zal de viermotorige Lockheed Constellation, de ‘Connie’, uit de jaren veertig zijn. Dit grote passagiersvliegtuig zal zijn motoren voor het eerst draaien, sinds er uit Korea een nieuwe krachtbron is gekomen om de defecte ‘motor no. 3’ van de Connie te vervangen.

De Catalina-vliegboot uit 1942 is wel helemaal vlieggereed. Het toestel, in de historische kleuren van de Koninklijke Marine, heeft in de Tweede Wereldoorlog drie Duitse U-boten tot zinken gebracht en was daarmee een van de succesvolste onderzeebootbestrijders uit de oorlog. De twee grote stermotoren van deze Catalina zullen op zaterdagavond op indrukwekkende wijze van zich laten horen.

De meeste vliegtuigen waarvan de motoren worden gestart, zijn nog helemaal operationeel. Dat geldt niet voor de oudste motor die –letterlijk- zal gaan draaien: een rotatiemotor uit 1918, die met de propeller méé rond zijn as draait, wordt duidelijk zichtbaar gedemonstreerd terwijl hij op een zogenaamde ‘bok’ staat in plaats van in een vliegtuig.

Ook het oudste nog vliegende exemplaar van het meest gebouwde Fokker-verkeersvliegtuig uit de geschiedenis, de Fokker F.27 Friendship, zal zijn markante hoge motorgeluid ten gehore brengen. Naast deze vliegtuigen is er een kans dat ook nog enkele niet aangekondigde verrassingen het gieren, fluiten, zoemen of knorren van hun motoren zullen laten horen. Een deskundige commentator zal het achtergrondverhaal bij de vliegtuigen en hun motoren vertellen.

Vooral het starten in het donker belooft een spectaculair gezicht te worden. Bij het starten van de oude zuigermotoren ontbrandt vaak brandstof in de uitlaat, wat indrukwekkende oranje steekvlammen veroorzaakt. Belangstellenden kunnen dit evenement, dat door de Vriendenkring van de Aviodrome wordt georganiseerd, op zaterdagavond 21 oktober vanaf 18.00 uur bijwonen tegen het gereduceerde tarief van € 10,- p.p. Het programma duurt ongeveer tot 21.30 uur. Het museumgebouw van het luchtvaart-themapark is tijdens deze bijzondere avondopenstelling gesloten.
Provincie:
Tag(s):